ČSSD nepodpoří Topolánkovu vládu, jednání o koalici tří stran ale pokračují dál

Mirek Topolánek v diskusním pořadu TV Nova, foto: ČTK

Závazek poslanců ČSSD, že nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených, odmítání velké koalice ze strany ODS nebo prognóza současného premiéra, že novou vládu budeme mít až v srpnu - to jsou hlavní politická témata uplynulého víkendu. Pojďme se na ně podívat podrobněji. Přehled připravila Martina Lustigová.

Tisková konference ČSSD,  foto: ČTK
Nově zvolení sociálně-demokratičtí poslanci v sobotu podepsali závazek, že nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených v čele s Mirkem Topolánkem. Pro získání důvěry potřebuje kabinet při plném počtu poslanců alespoň 101 hlasů, svazek ODS, KDU-ČSL a Strany zelených má ale dohromady jen stovku mandátů. Předseda sociálně-demokratického poslaneckého klubu Michal Hašek vysvětlil, že podepsáním závazku chtějí vyvrátit spekulace, že někteří poslanci ČSSD by mohli středopravicové vládě důvěru vyslovit: "Co se týká formy toho usnesení, bylo odhlasováno jednomyslně a navíc všichni poslanci stvrdili souhlas s tímto usnesením svým podpisem."

Jednání o nové vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených ale budou pokračovat bez ohledu na tento závazek poslanců z ČSSD. Člen vyjednávacího týmu ODS, místopředseda strany Pavel Bém soudí, že to další vyjednávání o koaliční vládě neovlivní:

Mirek Topolánek v diskusním pořadu TV Nova,  foto: ČTK
"Na jedné straně to není nikterak překvapivé, vlastně jsme to tak trochu očekávali. Na druhé straně je vidět, že se předseda Paroubek přece jenom trošičku bojí, řekněme, koordinace a jednoty svého vlastního poslaneckého klubu." Předseda Strany zelených Martin Bursík je přesvědčený, že písemný závazek poslanců ČSSD o ničem nevypovídá, protože o důvěře vládě se hlasuje tajně.

ODS by podle premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka měla uznat, že sice vyhrála volby, ale nemá sílu sestavit funkční vládu, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny. Jiří Paroubek čeká, že pokus Mirka Topolánka sestavit vládu nevyjde a pak bude na řadě on sám jako předseda druhé nejsilnější strany. Výběr ale záleží pouze na prezidentovi. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek o víkendu zopakoval, že východisko z patové situace nevidí ani v předčasných volbách, ani ve vytvoření velké koalice: "Já jsem se vyjádřil o předčasných volbách ve smyslu, že to je víceméně prohra té stávající politické reprezentace, protože to je poslední možné řešení. Řekl jsem, že si je nepřeji a že udělám všechno pro to, aby ODS sestavila vládu a vládla. To samozřejmě s nějakou tolerancí. Vyjadřuji se spíše o roku 1996." Připomeňme, že před deseti lety tolerovali sociální demokraté vládu Václava Klause. Právě toho chce Mirek Topolánek dosáhnout i dnes. Jednání proto mohou trvat déle, než všichni čekají. Podle Jiřího Paroubka bude mít Česká republika novou vládu až v srpnu. Paroubek to řekl v televizi Prima:

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že to není zas tak vzdálený termín. Po předminulých volbách v Rakousku ta jednání trvala mnoho, mnoho měsíců a Rakousko, jak známo, je demokracie přece jenom vyspělejší než Česká republika."

O víkendu se spekulovalo i o vedení Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté by rádi získali funkci předsedy Sněmovny pro sebe, respektive pro Jiřího Paroubka, výměnou ale nejsilnější ODS zatím nic nenabídli. Mirek Topolánek v nedělním diskusním pořadu televize Nova naznačil svou představu o tom, kdo by měl do křesla šéfa Sněmovny usednout: "Pokud to bude představitel ODS, tak to bude někdo jako Miroslava Němcová, která má jak zkušenosti Sněmovnu vést, tak samozřejmě lidské a jiné vlastnosti dělat to dobře." V končícím volebním období byla Němcová místopředsedkyní dolní komory. Pokud by došlo na třetí pokus o sestavení vlády, už by premiéra nevybíral prezident, ale právě předseda Poslanecké sněmovny.

O povolební situaci se v sobotu hovořilo i mezi zelenými. Vyjednavači Strany zelených dostali mandát jednat o vládě se všemi stranami s výjimkou komunistů. Předseda Strany zelených Martin Bursík nicméně zdůraznil, že zelení nyní dávají přednost koalici s občanskými demokraty, kteří vyhráli volby: "Všichni máme v hlavě další možné scénáře, ale je prostě politicky korektní a je také politicky solidní i ve vztahu k voličům předvést, že jsme schopni věcně jednat o tom prvním scénáři, který je na stole. Jestliže nebude realizován, tak budeme jednat dále."