Kubánské úřady tvrdí, že mají k dispozici videokazetu s údajným doznáním Ivana Pilipa o tom, s kým se v USA setkal před odletem na Kubu.

Jan Bubenik a Ivan Pilip

V případu Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, zadržovaných již více než dva týdny na Kubě, nastal další posun. Blíže o vývoji situace informuje Milena Štráfeldová:

Minulý čtvrtek Kuba předala českému ministerstvu zahraničních věcí oficiální stanovisko k zatčení obou českých občanů, které viní mimo jiné z kontaktů s kubánskými disidenty a příprav povstání na Kubě. Přes vážnost obvinění, za které jim hrozí až desetileté vězení, tak konečně otevřela cestu k jednání o jejich případném propuštění. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil tento krok komentoval s optimismem: Rovněž Lucie Pilipová, které kubánské úřady umožňují denně navštěvovat jejího manžela Ivana Pilipa, vyjádřila v telefonátu z Havany nad tímto krokem uspokojení: Jak ale informují pondělní Lidové noviny, oznámily kubánské úřady, že mají videokazetu s důkazy o proticastrovské činnosti Ivana Pilipa. Při jednom z prvních výslechů se měl údajně přiznat k tomu, s kým se ve Spojených státech před svým příletem na Kubu setkal. Kubánské úřady tyto informace o Pilipových kontaktech považují za doznání viny. Jan Bubeník podle Lidových novin při výslechu v Havaně neřekl údajně vůbec nic. Pilip a Bubeník měli být agenty mezinárodní neziskové organizace Freedom House, která se silně angažuje v obraně lidských práv na Kubě. Washingtonská zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová v této souvislosti k zadržování obou českých občanů citovala z proticastrovského tisku: České ministerstvo zahraničí má k dispozici pouze oficiální kubánskou zprávu, v níž se o prvních výsleších Pilipa a Bubeníka, neuvádějí žádné podrobnosti. Proto nechce informace o videokazetě zatím oficiálně komentovat.