Kultura

Pavel Kohout - Nuly

Tentokrát přineseme informace z 56. ročníku Pražského jara, budeme se věnovat filmu Tmavomodrý svět a přiblížíme vám divadelní inscenaci Nuly podle předlohy Pavla Kohouta. Kulturní rubriku připravila Evelina Himalová.

Už týden probíhá v české metropoli mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2001, který byl tradičně zahájen Smetanovou "Mou vlastí" - letos v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Vladimíra Válka - bohužel bez přímého přenosu České televize.

Podle Romana Bělora a hlavních organizátorů Pražského jara je velkou ctí účast obzvláště milého a vzácného hosta, profesora Karla Husi, světoznámého českého exilového hudebního skladatele žijícího ve Spojených státech, který 7. srpna oslaví v plném zdraví a svěžesti osmdesáté narozeniny. Uvítali jsme ho v Praze v den koncertu slavné americké mezzosopranistky Jennifer Larmore a National Theatre Orchestra řízeného dirigentem Marco Guidarinim ve středu 16. května. Nositel čestného doktorátu Akademie múzických umění, který mu byl udělen loni 20. října v Praze, nám o sobě a o svém uměleckém životě řekl... ...řekl mi v rozhovoru Karel Husa, čestný host Pražského jara 200l, jehož "Koncert pro orchestr", nejvýznamnější dílo skladatelova zralého období, byl na programu festivalu ve čtvrtek 17. května. Zazněl ve Smetanově síni Obecního domu v provedení Pražského symfonického orchestru za řízení francouzského dirigenta Serge Bauda, budoucího šéfdirigenta či chcete-li hudebního ředitele FOK, který se této své funkce ujme na začátku nadcházející, v pořadí už 67. sezóny Pražských symfoniků, a jak mi v rozhovoru řekl, považuje tuto funkci pro sebe za velkou poctu.

Celosvětově uznávaný francouzský dirigent Serge Baudo uvedl, že rok 2001 mu přinesl jedno z nejkrásnějších uměleckých uznání, jakých se mu kdy dostalo: funkce šéfdirigenta Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK je pro něj symbolem i konkrétním vyjádřením jeho dlouholeté, báječné spolupráce s tímto orchestrem. Všemi silami se pokusí dostát této cti.



Na zmíněném čtvrtečním koncertu pod jeho vedením vystoupila ve Smetanově síni Obecního domu dále houslistka Gabriela Demeterová, slyšeli jsme skladby Josefa Suka, a také Maurice Ravela, jehož hudba zněla mimo jiné i na sobotním koncertu v Rudolfinu v provedení houslového virtuosa Gila Shahama a klavíristky Orli Shahamové.



Zajímavý byl v pražských koncertních sálech také páteční program: V Obecním domě zpívala Dvořáka mezzosopranistka Bernarda Fink v doprovodu České filharmonie dirigované Johnem Eliotem Gardinerem, a v Kostele svatého Šimona a Judy na Starém Městě pražském vystoupilo Stamicovo kvarteto s interpretací skladeb Jana Klusáka.


Hru Pavla Kohouta, světově proslulého českého dramatika žijícího od revoluce střídavě v Praze a ve Vídni, "Nuly", která byla jedním ze tří vážných aspirantů na Cenu Alfréda Radoka za loňský rok, uvedli minulou neděli za účasti prezidenta republiky Václava Havla, jeho choti Dagmar, ministra kultury Pavla Dostála i samotného autora s manželkou Jelenou, na jevišti Stavovského divadla v Praze členové Divadla Josefa Kajetána Tyla z Plzně. "Jsem překvapen, že hru neuvádí žádné pražské divadlo. Shledal jsem ji jako velmi dobrou, a jsem rád, že jsem ji mohl vidět," uvedl po pražském představení Havel. "Je to to nejlepší, co jsem viděla za pět let, je to hra pravdivá a pravdivě inscenovaná," dodala Dagmar Havlová.

"Nuly" Kohout napsal původně pro Divadlo na Vinohradech, avšak dramaturgie této scény je nepřijala, což v odborném tisku vyvolalo polemiky o kvalitách hry. V Plzni se jí chopil ředitel divadla, režisér Jan Burian a dá se říci, že z materiálu skutečně "vykřesal" hru nedocenitelné hodnoty.

Pavel Kohout - Nuly


O čem je? Své nehrdinské hrdiny nechal Pavel Kohout sestoupit do suterénu veřejných záchodků a skrze pokroucené životy těchto outsiderů vypovídá o dění "tam nahoře". Po stručném dějinném prologu, který evokuje události od pohřbu prezidenta Masaryka, přes pražské povstání, komunistický puč a sovětskou okupaci až po sametovou revoluci se hra přenese do 90. let. Kohoutova hořká groteska tak přináší na scénu různá témata, s nimiž se potýká současná česká společnost. Plzeňští herci, kteří s ní do Prahy přijeli, byli dalším hostem celoroční přehlídky profesionálních scén České divadlo 2000/2001, jejíž 6. ročník probíhá.


Doplňkem filmu "Tmavomodrý svět", jehož koproducentem je Eric Abraham z Anglie, a v němž vystupují v hlavních rolích Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgerald a Oldřich Kaiser, je vedle stejnojmenné knihy a soundtracku s hudbou Ondřeje Soukupa také expozice, která by podle režiséra Jana Svěráka rovněž neměla uniknout pozornosti diváků...