Kulturní magazín

Představíme vám zajímavou knihu, která mapuje sto událostí, které dramaticky změnily naši historii, s Helenou Vondráčkovou a Miroslavem Žbirkou si budeme povídat nejen o jejich nových úspěšných CD a nahlédneme do povídkové knížky dvou židovských autorů Karla a jeho syna Jiřího Lamberka. Připravila Zdeňka Kuchyňová.

Najdříve vám představíme knihu, kterou vydalo nakladatelství Readers Digest výběr. Jmenuje se "Kdy, kde, proč a jak se to stalo v českých dějinách" a nese podtitul sto událostí, které dramaticky změnily naši historii. Na rozdíl od všech dosud vydaných knih v českém jazyce, které byly pro nakladatelství překladatelskou záležitostí, je tato kniha sestavena ryze českými autory. Jak uvedl redaktor Jan Zelenka, inspiraci ke knize našli ve svém nakladatelství.

"My jsem před třemi roky vydali podobnou knihu, která se jmenuje "Kdy, kde, proč a jak se to stalo". Je to překlad z angličtiny a tato kniha vlastně mapuje 90 klíčových událostí ve světových dějinách od počátků lidstva až po pád Berlínské zdi. No a my jsme se tímto nechali inspirovat a rozhodli jsme se, že vytvoříme podobnou knihu o českých dějinách. Takže já jsem se obrátil na naše historiky v čele s panem profesorem Petrem Čornejem z Pedagogické fakulty s žádostí, že bychom chtěli podobnou knihu o sto klíčových událostech z českých dějin. Takže to byl vlastně ten impuls k té knize."

Vedle textové části má knížka také zajímavý obrázkový doprovod, který tvoří její nedílnou součást. Dokumenty mapující udáslosti do konce 17. století vybíral Vít Vanas. Další historik Jiří Pokorný, pak dokumentoval události od roku 1805 od bitvy u Slavkova. Obrázků je v knize přes 700.

"Každá ta událost má 4 tiskové strany, takže přibližně na jednu událost je tak 7 až 8 obrázků, takže ono to bude přes 700 spíš k osmistovkám obrázků. Ten obrazový materiál stál spoutu peněz. Když bych to řekl v poměru k tomu, kolik stála ta kniha, pokud se týče autorských honorářů, tak je to fifty-fifty. To znamená, že je to přes milión korun jenom za poplatky, za reprodukční práva fotografům, jejichž fotografie jsme v knize použili."

Bylo by nemožné vyjmenovat všech sto událostí, o kterých se v knize hovoří. Přesto, jsou tam některé výjimečné?

"Tam je řada kapitol z období husitství, to právě psal profesor Čornej. Ty si myslím, že jsou vynikající, nádherný je Jan z Pomuku od Víta Vanase, neboť Vanas napsal monografii o Janu Nepomuckém, nebo hilsneriáda v podání Jiřího Pokorného, nebo konec konců i Nobelova cena Jaroslava Seiferta. Teď se mi to tak rojí v hlavě, je toho opravdu hodně. Já bych dokonce si troufl říct, že ta kniha - samozřejmě je to můj osobní názor - ale já tam necítím slabé místo. Myslím, že se podařilo ty texty, pokud jim něco chybělo, tak jim dodat náležitou kvalitu."

Čtenář tu objeví nejen kapitoly z politiky, ale také z historie a společnosti.

"Je tam třeba velice zajímavá kapitola o historii nebo vlastně jak se v Čechách začalo vařit pivo. Je tam kapitola jak přijel do Prahy první vlak, jubilejní výstava 1891- taky taková společenská událost a nebo z kulturní oblasti je tam smrt Karla Hynka Máchy, myslím že taky hezky zpracovaná a nebo už vzpomenutá kapitola udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi. Či-li to už jsou vlastně otázky, které tak trošku vybočují z té strikně politické roviny, ale samozřejmě jsou to věci, které spolu úzce souvisejí, proto v té knize je čtenář najde."


Další minuty budou patřit české pop hvězdě Heleně Vondráčkové. Ta vstoupila do nového roku svým nejnovějším cédéčkem s názvem "Helena 2002" skutečně veleúspěšně. Album totiž trhá rekordy v počtu prodaných kusů a to už po čtrnácti dnech. A tak není divu, že si odneslo ještě před vánocemi cenu Zlatá deska, což je v historii české pop-music nevídané. A jaké písničky na albu najdeme?

"Jsou to vesměs - krom dvou - původní české písničky. Jinak ty, o kterých jsem mluvila, že nejsou, tak jedna vlastně napůl je, protože ji složil Čechoameričan John Capek, který žije mnoho let v Americe a ta druhá je z pera producenta, majitele studia v Belgii, hudebníka Patricka Reniera, který tuhle písničku napsal pro svoji zpěvačku a já když jsem odjížděla loni z natáčení, tak jsem si ji už vezla sebou v kapse, protože se mi hrozně líbila."

Písničky Heleny Vondráčkové jsou známé po České republice ale i na Slovensku stejně jako skladby slovenského zpěváka a kytaristy Mira Žbirky.


Po dvou letech se na pultech hudebních stánků objevilo jeho nové CD s názvem "Modré album". Předchozí deska "Songs for boys and girls", která se stala oblíbenou na všech diskotékách na Slovensku i v Čechách, uchvátila především dětské publikum. Modré album je naopak podle jeho autora spíše pro dospělé. Odstup dvou let mezi tímto CD a další deskou chce Miro Žbirka dodržet. Práce na "Modrém albu" je pro něho prý zatím největší hudební zážitek.

"Měl jsem jednak dost času připravit na toto album písně. Vybíral jsem z takových invenčních melodií a oslovil jsem ty správné lidi, kteří mi s tím pomohli. Nevím jestli jsem mohl oslovit lepšího bubeníka jako je David Koller. Potom jsem ještě oslovil Aleše Zenkla a Honzu Horáčka - to jsou z mého pohledu mladí kluci, kteří ty skladby zaranžovali tak říkajíc nově, přesto to zůstaly moje písničky. Právě z těchto důvodů se domnívám, že raději ani nebudu myslet na to, co budu dělat za dva roky a jak se to budu snažit překonat."

Slovenský zpěvák a kytarista Miro Žbirka i po rozdělení Československa v roce 1993 zůstal svým postojem Čechoslovákem. A to nejen svojí hudbou, která je známá jak na Slovensku tak v Čechách, ale i tím že žije v Praze, jeho žena je Češka, ale národnost i občanství má slovenské. S nostalgií vzpomíná na to, jak příjemné prostředí k životu bylo Československo.

"Já jenom zůstávám tím, čím jsem vždycky byl. Samozřejmě, že ta nová situace mě nijak nefrustruje. Já ji akceptuji, ale to mi nebrání vzpomínat a mít příjemné vzpomínky na to, kdy existovalo Československo, když se nestavělo na hranicích. Když už nic jiného, bylo to velmi praktické. Mohli jsme vzít aparaturu z Bratislavy do Prahy a nikdo nás nekontroloval, nikdo se nás na nic neptal. Doufám, že se dožiju takového světa, kde ty hranice budou mít opravdu jen jakýsi symbolický význam a budeme si minimálně v té Evropě jaksi bližší i po této stránce."


"Můj dědeček Jakub Lachs" je v minulém roce třetí nejprodávanější, povídková knížka dvou židovských autorů Karla a jeho syna Jiřího Lamberka. Všech čtrnáct příběhů se odehrává v židovském prostředí na moravském venkově. Karel Lamberk se bohužel českého vydání nedožil, zemřel ve svých třiadevadesáti letech ve Frankfurtu nad Mohanem. Knihu pokřtil jeho syn Jiří Lamberk v Praze.

"Tatínek napsal 12 povídek a já jsem připsal dvě povídky, abych udělal takovou tečku k té knížce. Jsem sice lékař, ale jako student medicíny jsem psal do Dikobrazu a teď vlastně se k tomu vracím. Připravuji další knížku. Tahleta knížka je prostě táty. Strašně mě těší, že má takový úspěch."

Židovské povídky Lamberků zdařile ilustroval jejich rodinný přítel z Prahy Martin Hořínek.

"Výborně se mi ilustrovalo, jelikož to bylo nádherně z židovského prostředí, přesně taková ta doba, jak si to asi představoval, aby tady ti lidi spolu žili, Masaryk."

Jiří Lamberk tak jako jeho otec v sedmdesátých letech z Československa emigroval. Už dvacet sedm let žije na Miami v USA, kde dlouhá léta pracoval jako lékař anesteziolog. Do Prahy se ovšem vrací až čtyřikrát do roka.

"Já vždycky říkám, když se jednou člověk narodí v Čechách, tak má domovy dva. Takže mám vlastně domov v Miami na Floridě a můj druhý domov je pořád Praha."