Kužvart - horký kandidát na evropského komisaře

Někdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart, foto: ČTK

Někdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart by se mohl stát českým zástupcem v Evropské komisi. Jako kandidáta nejsilnější vládní strany Kužvarta představil premiér a šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. Menší vládní strany nominaci přijaly s rozpaky. Opozici zase vadí, že s ní kabinet o společném českém zástupci v Bruselu nejednal.

Někdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart,  foto: ČTK
Premiér Vladimír Špidla si je jistý, že vybral nejvhodnějšího kandidáta. Připustil, že najít zkušeného člověka, vhodného do funkce evropského komisaře, nebylo pro něj zdaleka jednoduché. Vyzval shromážděné novináře, aby, pokud Miloše Kužvarta kritizují, jmenovali před ním jediný nedostatek, který by bránil jeho nominaci. Nikdo se neozval.

"Myslím, že argumenty jsou jasné. Úspěšný ministr je vysoká kvalifikace, ministerstvo životního prostředí je průřezová agenda, která má mimořádně velkou váhu. Pan kolega Miloš Kužvart je mimo jiné velmi činný mezinárodně a jeho pozice v Parlamentě ČR říká, že má svoji politickou váhu, a to je důležité."

Miloš Kužvart, dnes poslanec za sociální demokraty, bývalý ministr životního prostředí, novinářům řekl:

Poslanec Miloš Kužvart,  foto: ČTK
"Tato nabídka je pro mě potvrzením toho, že jsem funkci ministra životního prostředí v minulé vládě zvládl. Je to nabídka, které si vážím. Přijal jsem ji minulý týden po konzultacích s panem premiérem a dalšími členy vedení."

I když je Miloš Kužvart zatím oficiálním kandidátem pouze sociální demokracie, Špidla věří, že se pro Kužvartovu nominaci do Evropské komise podaří získat podporu i ostatních koaličních stran. Premiér však zcela nevyloučil ani to, že Česká republika nakonec navrhne více uchazečů, ze kterých si šéf Evropské komise Romano Prodi českého zástupce vybere. Vládní křesťanští demokraté zatím trvají na své kandidátce Ivaně Janů, soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Unionisté zase čekali, že sociální demokraté přijdou s lepším kandidátem. Podobný názor zastává i politolog Jiří Pehe.

Poslanec Miloš Kužvart s premiérem Vladimírem Špidlou,  foto: ČTK
"Pro tento post by se více hodil někdo, kdo má větší zkušenosti se zahraniční politikou. Myslím si, že sociální demokracie měla možnost vybrat hned z několika kandidátů, kteří takové zkušenosti mají. To, že se rozhodli pro Kužvarta, alespoň ve vidění české politické obce je to takový úřednický typ politika, svědčí o tom, že na politikovi, který by byl více polarizovaný, kontroverzní, se sociální demokraté nedokázali dohodnout."

Opozici, tedy občanským demokratům a komunistům, nevadí ani tak konkrétní jméno, jako fakt, že vládní koalice výběr českého zástupce v Evropské komisi s nimi nekonzultuje. Kužvart tedy nemá zatím nic jisté, koalice bude o společném kandidátovi znovu jednat příští úterý. Konečné slovo má vláda, v níž má ovšem sociální demokracie většinu. První komisaři z nových členských zemí budou jmenováni na pouhých šest měsíců, od května do října 2004. Premiér Špidla ale naznačil, že člověk, kterého vláda vybere teď, dostane zřejmě šanci ve funkci pokračovat.