Miloš Kužvart se zřejmě stane evropským komisařem

Miloš Kužvart

Českým zástupcem v Evropské komisi bude zřejmě jmenován Miloš Kužvart, bývalý sociálně demokratický ministr životního prostředí ve vládě Miloše Zemana. Přísně utajované jméno budoucího českého komisaře oznámil premiér Vladimír Špidla ve středu po jednání poslaneckého klubu sociální demokracie. Ve sněmovně máme svého zpravodaje Mikuláše Kroupu:

Mikuláši, potvrdil premiér Špidla předchozí informaci, že budoucím evropským komisařem bude Miloš Kužvart?

Ano, Vladimír Špidla před novináři potvrdil, že vláda vybrala třiačtyřicetiletého poslance sociální demokracie Miloše Kužvarta. Premiér volbu komentoval slovy, že vláda vybrala především silnou osobnost, která svou kvalitou a zkušeností odpovídá požadavkům Evropské komise. Kužvart ovládá anglický jazyk, je členem výboru pro životní prostředí a zemědělství Parlamentního shromáždění Rady Evropy a působí v Poslanecké sněmovně ve výboru, který má na starosti životní prostředí. Premiér především podtrhl Kužvartovu zkušenost z Rady Evropy.

Znamená to, že už se ví, jaké problematice se bude náš komisař v Evropě věnovat?

O tom se povedou jednání v Evropské komisi. Zatím se spekuluje nad tím, že by český zástupce mohl zastávat post komisaře pro dopravu, pro regiony nebo pro vědu a výzkum. Podobné informace ovšem premiér nechtěl potvrdit. Přiznal, že pro tyto resorty je nejvhodnějším kandidátem právě zvolený Miloš Kužvart.

Má případně ještě nějaké další kandidáty na post budoucího českého komisaře v Evropě?

Premiér opět nechtěl před novináři komentovat, ze kterých kandidátů byl Kužvart vybrán. V médiích se už ale na začátku týdne objevila některá možná jména, která premiér přímo nepotvrdil, informace se ale odvolaly na zdroje blízké vládě. Prý se rozhodovalo mezi Jiřím Rusnokem, který v minulosti řídil ministerstvo financí a později ministerstvo průmyslu a obchodu, také mezi šéfem financí v předchozí vládě Pavlem Mertlíkem nebo bývalým ministrem pro místní rozvoj Petrem Lachnitem. Sociální demokraté v minulosti už několikrát uvedli, že o vhodném kandidátovi chtějí jednat s koaličními partnery i s opozicí. Současně ale dali najevo, že by chtěli, aby to byl sociální demokrat, což pochopitelně poněkud rozladilo koaliční partnery, především křesťanské demokraty. Ti navrhovali nezávislou osobnost, soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Ivanu Janů, která ovšem neprošla."

Mikuláši, děkuji za informace a jen doplním, že podle agenturních zpráv Miloš Kužvart se svou nominací na post evropského komisaře souhlasí. Jeho jmenování však musí ještě potvrdit šéf Evropské komise Romano Prodi.