Ládinovi lidé prý vlastní ampule se snětí slezinnou a botulotoxinem z českých laboratoří

Usáma bin Ládin

Autor: Milena Štráfeldová

Z České republiky údajně unikly ampule se sporami sněti slezinné a dále vysoce nakažlivý botulotoxin. Jak ve svém nedělním vydání informoval britský deník The Mail on Sunday, blíže nejmenovaná laboratoř v České republice poskytla vzorky těchto smrtelných onemocnění do Albánie. Zde mají operovat příslušníci teroristické organizace Al Kajdá Usámy bin Ládina. Podle autora článku, specialisty na otázky islámského terorismu, to vyplynulo z výslechů afgánských Arabů v Egyptě. Nejedná se o první případ, kdy Česká republika je v podezření z úniku smrtelně nebezpečných látek. V roce 1998 měl dokonce Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně nabídnout obchodníkům z Maroka botulin, který využívá Irák k výrobě biologických zbraní. Zástupce ředitele brněnského Výzkumného ústavu Miroslav Toman k možnému úniku nebezpečných látek však uvedl:

"My jakékoli sbírkové kmeny dáváme podle mezinárodních úmluv a pravidel, to znamená - musí zde vždycky být vyjádření ministerstva dané strany, že souhlasí s dovozem, a musíme dostat prohlášení, že jsou si vědomi, že dostávají potenciálně nebezpečný materiál. Ale v současné době, nebo vůbec v minulosti, jsme nikam do těchto zemí nic nepředávali."

Sněť slezinná, která měla z České republiky uniknout v nedávné době, a jejíž vzorek údajně měl cenu 7 500 dolarů, je vysoce nakažlivé onemocnění. Vdechnutí spor sněti způsobuje prudký zápal plic. Onemocnění končí během několika hodin smrtí, lze je však léčit, pokud se v krátké době podají pacientovi antibiotika. Dr. Vladimír Petkov, vedoucí mikrobiologické laboratoře Ústavu klinické a experimentální mediciny v Praze, k možnému úniku sněti do rukou afgánských teroristů řekl:

"Kdyby se dostala ta ampule skutečně do rukou toho Ládina, je to strašný průšvih, protože to je vysoce nakažlivá nemoc a vlastně proti ní nemáme vůbec žádné obranné protilátky. S tím se tady řadu let nikdo nesetkal. Ale já myslím, že tohle je velice málo pravděpodobné, že by se to dostalo ven, ty sbírky jsou velice dobře hlídané."

Snětí slezinnou se během studené války počátkem 50. let zabýval podle slov jeho současné ředitelky dr. Říhové Mikrobiologický ústav Akademie věd. V roce 1953 však byl tento výzkum ukončen. V současné době existují v České republice dvě pracoviště, která ampule s antraxem mají ve svých sbírkách. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý v oficiálním prohlášení ministerstva k možnému úniku sněti slezinné do zahraničí uvedl:

"Počet laboratoří, které mají ve svých sbírkách uvedené kmeny, je v rámci resortu zdravotnictví úzce limitován. Není nic známo o tom, že by některá z těchto laboratoří komukoliv mimo území české a Slovenské republiky poskytla."

Mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka uvedl, že resort nemá dosud o úniku sněti slezinné a botulotoxinu z České republiky dostatek informací. Případem se zbývá i policie.