Legislativně odpolitizovat činnost zdravotních pojišťoven

Spory kolem dluhu Všeobecné zdravotní pojišťovny nabývají politický rozměr. Jejich základem je ale dlouho neřešená legislativní situace zdravotních pojišťoven, která tuto politizaci umožnila. Jak upozorňuje publicistka Vladimíra Bošková, která se problematikou zdravotnictví dlouhodobě zabývá, ve skutečnosti by totiž mělo jít především o peníze pacientů.

"Já jsem přesvědčena, že hlavní příčiny problémů nejen kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny, ty samé problémy se týkají i ostatních zdravotních pojišťoven, jenom se momentálně nemedializují, jsou způsobeny tím, že naše legislativa pro pojišťovny neodpovídá standardům západních zemí. Tam jsou pojišťovny maximálně odpolitizované. Takže tam není možné, aby politici do těch pojišťoven zasahovali a aby je využívali v předvolebním boji. Bohužel u nás ta legislativa zůstala zakrnělá. Jako první na to upozornil hned na počátku 90. let JUDr. Karlík, který byl vyučeným pojišťovákem ještě z doby První republiky. Dostal se do dozorčí rady VZP a když jsistil, že politici ani napravo ani nalevo nemají snahu zlepšit zákony pro pojišťovny, tak rezignoval na svou funkci. Bohužel ani za následujících víc než 10 let k té legislativní nápravě nedošlo."

Jak konkrétně by se ta legislativa měla odpolitizovat?

"V západních zemích v orgánech pojišťoven nesedí ani politici ani státní úřednící. Sedí tam výhradně zástupci pojištěnců a zaměstnavatelů a ti jsou voleni přímo občany a zaměstnavateli, nikoli sněmovnou. Pojistěnci a zamestnavatelé jsou nejvíc motivováni, aby dobře ohlídali peníze, protože jde o jejich peníze a o jejich zdraví. Nad těmi západními pojišťovnami stojí zastřešující kontrolní organizace, rovněž výlučně nepolitická odborná instituce. Ta nám taky chybí, do dneška jsme ji nevybudovali. U nás se bohužel neustále odehrávají přímé tlaky politiků na ředitele pojišťoven, což na západě vůbec není možné. Na západě by ministr mohl komunikovat maximálně s tou zastřešující institucí a pokd by došlo ke sporu, tam ho řeší zvláštní pojišťovenské soudnictví. Takže se do toho nemíchají politici z parlamentu, vláda, protože tam vždycky hrozí nějaká korupce a vypočítavost."

Vy ale říkáte, že se nedodržuje ani to, co už v té legislativě je.

"Zákon o všeobecné zdravotní pojišťovně říká, že pojišťovna je povinna každých 60 dnů předkládat ministru zdravotnictví údaje o vývoji svého hospodaření. Ministr je povinen na to ihned reafgovat a když se zjistí nerovná bilance VZP, pak ji má ministerstvo vyzvat k navržení účinných opatření. Pokud by je pojišťovna předložila, tak ministerstvo zdravotnictví a financí tyto návrhy předloží vládě a vláda o nich urychleně rozhodne, aby nedocházelo k dalšímu prohlubování deficitu. A já se ptám, proč se toto nestalo? Proč celá dlouhá léta, ať už vládla ODS nebo ČSSD, se toto zřejmě nedělo, protože jinak by nemohlo dojít k nějakému kumulovanému dluhu. Napadat dneska ředitelku VZP - a já ji nehci nijak obhajovat, ale v mnohém má Musílková pravdu - za něco, co nekonali ministři zdravotnictví a financí, to je prostě špatný krok."