Změny pro nemocnice a pojišťovny

0:00
/
0:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce od příštího roku zásadně změnit podmínky pro nemocnice a od roku 2013 také pro zdravotní pojišťovny. Nemocnice budou muset přejít na nový systém plateb, podmínky pro všechny zdravotní pojišťovny se sjednotí, protože zatím se řídí podle různých zákonů.

Leoš Heger
Zákon o zdravotních pojišťovnách, který by měl jít v červnu do vlády, má pacientům mimo jiné umožnit získání více informací o tom, kolik a za co za ně zaplatila zdravotní pojišťovna. Ministr zdravotnictví Leoš Heger vysvětlil, jak se nová pravidla dotknou pacientů:

"Funguje podle pravidla peníze jsou s pacientem, to znamená, že do kterékoliv nemocnice pacient přijde, ta za něj dostane zaplaceno v té správné výši. My bychom rádi, aby každý pacient měl možnost si zřídit přístup ke svému zdravotnímu účtu, aby pojišťovny byly povinné dělat to, co dělají běžně banky, že na nějaký kódovaný přístup se můžete podívat na svůj účet. Vytvořily by tak jakési přehledy čerpání péče tak, aby byly jasné."

Za stejnou péči by pak každá nemocnice dostala zaplaceno stejně. Teď se úhrady liší. Podle ministra Hegera to pro pacienty bude v praxi znamenat větší možnost výběru nemocnice:

"Například je to běžná operace typu zánět slepého střeva, žlučník a podobně, bez komplikací, nebo s komplikacemi. To jsou dvě různé skupiny a jsou různým způsobem oceněné. Znamená to, že nemocnice za pacienta, který spadne do této skupiny, dostane vždy stejné množství peněz. Pokud jsou nemocnice na paušálních platbách, tak je pro ně nevýhodné, když se k nim začne hlásit více pacientů, oni snadno rozpočet vyčerpají a na nové pacienty už nemají prostředky. Tento systém by ty pacienty zaplatil, každého tam, kam přijde, což bude znamenat pro dobré, kvalitní nemocnice v dobře umístěných lokalitách, že ti pacienti si je najdou."

Systém plateb za diagnózu, tzv. DRG, má být prevencí korupčního prostředí. Počítá se zhruba 500 skupinami diagnóz, které by do tří až pěti let měly být postupně zavedeny do vykazování. Skupiny zohlední zdravotní stav pacienta i další jeho nemoci při výši úhrady.

Zákon o zdravotních pojišťovnách zjednoduší legislativu. Znamená to, že navrhovaná norma má rovněž sjednotit podmínky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a ostatní zaměstnanecké a oborové pojišťovny. Dosud má Všeobecná zdravotní pojišťovna dvě třetiny pacientů a vlastní zákon. O zbylou třetinu se dělí sedm dalších pojišťoven, které fungují podle jiného zákona, říká ministr zdravotnictví Leoš Heger:

"My bychom rádi, aby struktura pojišťoven byla stejná, aby byly všechny tak, jako odsud, na veřejnoprávním základě, aby měly stejný počet členů správních rad, aby ten počet nebyl příliš extenzivní, aby pojišťovny byly řízené méně politicky, ale více manažersky, aby správní rady za ně měly zodpovědnost."

Manažeři pojišťoven by dokonce ručili majetkem. Vzniknout by měla Kancelář zdravotních pojišťoven, která by spravovala registry plátců, poskytovatelů péče a pojišťoven. Na zdravotní pojišťovny by dohlíželo ministerstvo, které by jim mohlo nařídit mimořádný audit.

Navrhované legislativní změny však mohou přinést i komplikace. Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic tvrdí, že platba za diagnózu by mohla některé menší nemocnice zlikvidovat:

"Především to zvýhodňuje ty nemocnice, které točí pacienty, drahé pacienty s vysokou režií, za ty je hodně peněz. Zato takovou tu obyčejnou péčí, kterou se dělá v našich regionálních nemocnicích, samozřejmě je to daleko méně. Myslíme si, že ne úplně pro všechny nemocnice je vhodný výkonový systém, jakým je DRG."

Někteří odborníci soudí, že nový systém plateb ale nebude lehké prosadit. Navíc zřejmě nebude řešit problém všech zdravotnických zařízení.