Slíbené platy zatím nejsou

0:00
/
0:00

Zdravotničtí odboráři chtějí zvýšit platy v krajských nemocnicích o šest a čtvrt procenta, jak v dojednaném memorandu slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Peníze navíc na výplatní pásce za leden našli ale jen lidé z fakultních nemocnic. Zdravotníci v krajských a malých nemocnicích se navýšení platů zatím nedočkali. Vedení nemocnic a krajů na to nemá peníze. Proto se odboráři v úterý sešli s ministrem Hegerem.

Zdravotnické odbory chtějí od ministra Hegera garance plnění jeho slibu, že platy v nemocnicích letos stoupnou. Na zvýšení platů se loni dohodl ministr Heger s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Leoš Heger koncem roku přislíbil, že se od ledna zvednou příjmy o 6,25 procenta. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková byla po úterním jednání s ním poměrně smířlivá:

Dagmar Žitníková
"Dáváme čas panu ministrovi Leoši Hegerovi do 30. dubna, aby naplnil svůj slib, který naplněn nebyl. To jednoznačně na našem jednání zaznělo. Žádná z nemocnic, jejichž zřizovatelem není ministerstvo zdravotnictví, nezvýšila platy zaměstnancům tak, jak bylo původně panem ministrem slibováno. Chceme udělat podrobnou analýzu a chceme vědět, kde je problém, kde je chyba."

Odbory poslaly do nemocnic, záchranných služeb a psychiatrických léčeben dotazníky s tím, zda tam ke zvýšení došlo. Podle navrácených odpovědí se vyšších platů dočkaly jen ti ve fakultních nemocnicích, říká Dagmar Žitníková:

"V podstatě navýšení platů v jiných zařízeních než přímo řízených organizacích ministerstvem zdravotnictví neproběhlo. Když jsme jednali o tom, proč ty platy nebyly navýšeny, nejčastěji nám lidé psali, že jim jejich management zdůvodňuje to, že nemůže přistoupit k navýšení platů, nedostatečnými financemi z úhradové vyhlášky."

Zvýšení platů by si odboráři měli podle ministra Leoše Hegera ve své nemocnici vyjednat s vedením. Podle úhradové vyhlášky na to prý budou mít:

Leoš Heger
"Došlo opravdu k velmi zázračnému stavu, kdy fakultní nemocnice dostaly podle úradové vyhlášky přidána dvě procenta, a krajské nemocnice čtyři a půl procenta. Inflace, rozvoj medicíny, zátěž DPH je v obou těch skupinách nemocnic stejná, dokonce v těch fakultních nemocnicích je ta zátež ještě vyšší, a ty fakultní nemocnice jsou si s tím schopny poradit."

Takovou argumentaci předseda Asociace krajských nemocnic Jiří Běhounek odmítá:

"Já mám v Asociaci 52 nemocnic. Dotázal jsem se jich, 28 mi odpovědělo, že většina pojišťoven zatím jim úhradový dodatek nenabídla, a VZP ji dává v 98 procentech roku 2010, což je asi 100 procent roku 2011. Už z toho budeme muset zaplatit zvýšené DPH a mzdy, které byly dohodnuty v roce 2011. Takže na navýšení 6,5 procenta nebo 10 procent v současné době ze zdravotního pojištění nemáme."

Podle ministra Hegera dostanou nemocnice část peněz na platy od zdravotních pojišťoven, zbytek mají získat z odložených investic a levnějších nákupů. Nemocnice předloží analýzy, podle kterých na růst platů letos nemají. Leoš Heger ví, že v krajích dostali zdravotníci přidáno jen výjimečně. Vyzval proto kraje, ať poskytnou svým zařízením dotace. Ty to ale odmítly s argumentací, že slib dal ministr, a tak má prý také zajistit peníze.

"Každá strana má svoje závěry a svoje čísla. Chceme, aby se do toho vložil pan premiér a aby se čísla přepočítala odborníky," uvedla předsedkyně Svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Podle ní by experti měli propočítat, zda vyhláška o úhradách od pojišťoven dokáže či nedokáže pokrýt slibované zvýšení příjmů. Pokud by přidávání nebylo možné, měl by ministr Heger odstoupit a premiér Petr Nečas by měl s vládou situaci řešit, míní odbory. Podle Dagmar Žitníkové jsou odbory na propočty k úhradové vyhlášce a nástin řešení ochotny počkat do konce dubna. S plánováním protestů počkají minimálně do čtvrteční tripartity a jednání s premiérem Nečasem:

"My jsme zatím protesty neplánovali, zatím se opravdu chceme s panem ministrem dohodnout, a chceme po něm, aby dodržel to, co slíbil. Pokud by se další protesty měly konat, tak nechceme, aby jednoznačně ohrožovaly pacienty, aby byli poškozováni lidé, kteří jsou nemocní a kteří za nic nemohou."

Protest u ministerstva zdravotnictví proti reformním návrhům o dostupnosti zdravotní péče však plánuje na druhou polovinu března Rada postižených. Protest podporuje Česká lékařská komora.