Lékaři hrozí hromadnou výpovědí

Hromadnou výpovědí na konci roku hrozí kvůli platu již 2500 nemocničních lékařů. Kampaň odstartovaly před měsícem lékařské odbory, výzvu podpořila i Česká lékařská komora. Ministerstvo však akci zpochybňuje.

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala lékaře v nemocnicích, aby se připojili k akci lékařských odborů a podali ke konci roku výpověď, pokud nedostanou přidáno. Výpověď je zatím připraveno podat 2500 lékařů ze 16.000, kteří v nemocnicích pracují. Lékařská komora požaduje, aby plat lékaře činil 1,5 až 3 násobek průměrného platu a to za základní pracovní dobu. Jednalo by se o 34 až 68 tisíc korun měsíčně.

"Řešení se pohybuje v řádu 3-4 miliardy korun, což je pochopitelně zcela v možnostech této ekonomiky,"

uvedl Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Analýza stavovské organizace lékařů označila za hlavní problém českého

Milan Kubek
zdravotnictví nedostatek peněz i kvalifikovaných zdravotníků. Právě málo peněz i špatná organizace práce stojí podle Kubka za tím, proč lékaři 'hlasují nohama' a odcházejí do ciziny. Pokud by houfně odešli, řada nemocničních oddělení by se musela zavřít.

"Polovina lékařů, kteří odcházejí, je mezi 30 až 40 lety, což je naprostá katastrofa, protože to jsou plně kvalifikovaní lékaři, to nejsou žádní zajíci. To jsou lidi, kteří mají kvalifikaci, že by tady mohli vzdělávat jiné lékaře, dělat primáře v okresních nemocnicích a ti nám odchází nejvíc. Klasický lékař, který odchází, je muž ve věku 30 až 40 let s plnou kvalifikací."

Začínají odcházet i absolventi, kteří do českého zdravotnictví vůbec nenastoupí. Za poslední dva roky vydala komora pro lékaře 535 potvrzení o profesní bezúhonnosti. Z lékařů, kteří o potvrzení požádají, nakonec odchází asi dvě třetiny.

"Pracuju polovinu toho co v České republice a přitom vydělávám šest krát víc peněz,"

uvedl v televizi Nova David Major, český lékař, který pracuje v Německu. Problém vidí lékařská komora i v tom, kdo odchází. Pokud odejdou čtyři praktičtí lékaři z pěti tisíc, není to problém. Ten nastává například u anesteziologů, kteří jsou pro nemocnice klíčoví. A jaké jsou podle Kubka důvody odchodu?

"Extrémní pracovní zatížení, díky jejich nedostatku narůstající počet služeb. A druhý důvod, proč odcházejí anesteziologové? Je to pro ně poměrně snadné, spící pacient nemluví, nulová jazyková bariéra."

V akci odborů vidí prezident České lékařské komory Milan Kubek poslední možnost, jak přimět politiky, aby řešili problémy českého zdravotnictví. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň však Kubkova varování odmítl. Tvrdí, že v posledních dvou letech naopak nastal výrazný pokles odchodů. V televizi Nova pak dodal, že platy lékařů výrazně stoupaly loni.

"My v tuto chvíli pro navýšení mezd prostor nevidíme."

Také viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček označil výzvu České lékařské komory za "naprosto nezodpovědnou". Ladění postojů ke zdravotnictví bude složité i ve vznikající koalici.