Lékaři, lékárníci a zubaři musí zůstat povinně členy profesních komor

Lékaři, lékárníci a zubaři budou můset zůstat povinně členy profesních komor. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, která neschválila návrh poslance ODS Marka Bendy, který chtěl povinné čleství zrušit. Tento návrh vyvolal v minulých dnech bouřlivou debatu. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Poslanec ODS Marek Benda návrh předložil v rámci zákona o transplantacích. Ostře proti vystoupil předseda České lékařské komory David Rath, který byl kdysi sám pro nepovinné členství. Vyzval ke stažení návrhu a pohrozil kampaní proti ODS s heslem Volte Václava Klause, volíte Klementa Gottwalda. Podle Rathova názoru by komory zrušením povinného členství ztratily pravomoci a časem by zanikly. Potkal by je tak stejný osud, jako když je v 50. letech prezident Gottwad zrušil. Klausova reakce byla neméně ostrá a odmítl se s Rathem vůbec bavit. Tečku za diskusí udělali poslanci, kteří Bendův návrh nakonec neschválili. I tak měl mezi zákonodárci překvapivě velkou podporu. Sněmovna však nakonec dala za pravdu argumentům vicepremiéra Vladimíra Špidly.

"Tento návrh byl do textu vložen na poslední chvíli , proto vás žádám, abyste se soustředili na hlasování v těch nejpostatnějších věcech , které se týkají medicíny a méně věnovali pozornost vedlejším tématům. "

Poslanec Marek Benda je přesvědčený, a rozprava to naznačila, že jeho návrh má řadu příznivců. Podle záznamu hlasování Bendu podpořili nejen jeho kolegové z ODS, ale i poslanci jiných stran.

"Uvidíme, v tuto chvíli to neprošlo o 6-8 hlasů."

Zamítnutí návrhu poslance Bendy se podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha dalo očekávat:

"Protože, pokud by to Poslanecká sněmovna přijala, byl by vážný problém s přidružováním k Evropské unii , protože profesní komory jsou prakticky ve všech zemích Evropské unie. "

Ze souboje tedy vyšel vítězně šéf České lékařské komory David Rath. Většina lékařů se však postavila proti němu. Domnívají se, že spor Ratha s Klausem je politický a nepodporují ho. Podle lékařů by profesní komory měly být garantem odbornosti a přísně apolitické. Jak uvedla agentura Inres-Sones, více než polovina z 41.000 lékařů se domnívá, že by členství v komorách mělo být dobrovolné, jen třetina je pro členství povinné. Přesto jsou přesvědčeni o prospěšnosti profesních organizací. Diskuse tak bude zřejmě po volbách pokračovat a Rathovo vítězství se může paradoxně obrátit proti němu. Není vyloučeno, že na mimořádném sjezdu lékařské komory padne návrh na jeho odvolání.