Letadla MiG-21 L-39 nesmějí v souvislosti s možnou kriminalitou v armádě létat

L-39 - Albatros, Foto: CTK

Velitel vzdušných sil František Padělek zakázal lety na vojenských strojích L-39 a MiG-21. Učinil tak na pokyn ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který reagoval na informace ministerstva vnitra. Připravil Vilém Faltýnek.

L-39 - Albatros
"Policie České republiky šetří závažný případ trestné činnosti týkající se hospodaření armády. Jedním z podkladů šetření je i znalecký posudek, ze kterého vyplývá, že jisté komponenty letectva armády České republiky jsou nebezpečné."

Uvedla mluvčí vnitra Gabriela Bártíková. Vyšetřování se podle ministra vnitra Stanislava Grosse chýlí ke konci. Také on odmítl poskytnout jakékoliv přesnější informace, aby tak nezasahoval do vyšetřování.

Z informací, které poskytl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka vyplývá, že důvodem zákazu letů byly technické pochybnosti o kvalitě palubních výškoměrů. Lety byly podle Řepky zakázány především z preventivních bezpečnostních důvodů. Zákaz platí do odvolání.

MiG-21
Zákaz létání na stíhačkách MiG-21 a podzvukových strojích L-39 platí už týden, výjimku ze zákazu letů mají hotovostní letouny L-39 Albatros ze základny v Náměšti nad Oslavou střežící jadernou elektrárnu Dukovany. V případě narušení českého vzdušného prostoru zřejmě vzlétnou i migy. Zákaz letů se týká těch strojů, které jsou zařazeny do pohotovostního systému NATO a jejichž výškoměry ukazují hodnoty v anglických stopách stejně, jako u letounů aliance. "Pohotovostní systém NATO je ale stále zabezpečen. V případě narušení vzdušného prostoru by letouny vzlétly,"řekl k tomu mluvčí čáslavské letecké základny Michal Prejzek.