Letecké bitvy 2. světové války

Jiří Rajlich

Jednou z málo známých kapitol historie 2.světové války jsou letecké bitvy nad územím protektorátu. A právě těm je věnována dnešní rubrika, kterou připravila Eva Petržílková.

Jiří Rajlich
Taková hlášení o náletové situaci slyšelo za druhé světové války obyvatelstvo protektorátu Čechy a Morava poměrně často. Málo známým faktem ale je, že kromě bombardovacích náletů docházelo nad našim územím také k leteckým bitvám. V prvních poválečných letech si totiž nikdo nedal tu práci, aby bojové úsilí spojeneckého letectva kvantifikoval a objektivně zhodnotil. V dalších čtyřiceti letech pak zase scházela ochota a vůle oficiálních domácích institucí. Jedním z mála historiků, kteří se v současné době touto tématikou zabývají, je Jiří Rajlich z Historického ústavu armády České republiky...
Letadla Mustang
Strategickými cíly náletů spojeneckých armád byly jednak tzv. palivové cíle - sem patřily např. rafinerie v Záluží u Mostu, Kolíně, Pardubicích a Ostravě, dále komunikační uzly - hlavně nádraží, a pak zbrojovky - v pražských Vysočanech, v Brně a především v Plzni - Škodovka... S nejčastěji napadanými cíly náletů logicky souvisí i místa leteckých bitev. K nějvětší došlo v prostoru mezi Prostějovem, Přerovem a Olomoucí..
Messerschmitt
Pro milovníky letecké historie bude jistě zajímavé, že nad našim územím operovala celá řada leteckých es všech bojujících stran.... Letecké operace bohužel přinesly řadu ztrát civilního obyvatelstva i vlastních aktérů bitev. Historik Jiří Rajlich odhaduje počet obětí na 13 a půl tisíce. Při svých výpočtech došel i k zajímavému - málo známému - zjištění, kterým dnešní rubriku o leteckých bitvách zároveň uzavřeme:

Autor: Eva Petržílková
spustit audio