Letní festivalová nabídka

Zdroj: Sázavafest
0:00
/
0:00

Léto je už tradičně obdobím, kdy se hudební produkce přesouvá z klubů a koncertních sálů na podia pod širým nebem. V České republice se tak v průběhu července a srpna uskuteční desítky hudebních festivalů, které svou žánrovou rozmanitostí uspokojí i toho nejnáročnějšího fanouška.

Zdroj: Sázavafest
K nejznámějším z nich patří bezpochyby Sázavafest, Benátská noc nebo Trutnov Open Air. Například indierockovou kapelu Jarret si můžete poslechnout na Sázavafestu v Benešově. Festival od roku 2001, kdy začínal s jedním podiem a dvěma tisíci návštěvníky, vyrostl v hudební událost s třídenním programem a evropským renomé. Jeho heslem je pestrost a multižánrovost.

"Jsme multikulturní festival, takže nabízíme veškeré druhy muziky, ať už je to taneční, elektronická, kytarová, nebo například reggaečko a skáčko,"říká Pavel Kloupar, dramaturg a ředitel festivalu. A kolik návštěvníků zavítá do Benešova letos?

"Očekáváme tak mezi 15 a 20 tisíci, což je takový odhad z toho, jak to fungovalo například v loňském roce a jak to přibližně vypadá momentálně."

Pro ty, co se rozhodnou rozšířit řady fanoušků festivalu, se Sázavafest koná od druhého do pátého srpna. Festival Benátská noc zase letos oslaví dvacet let své existence. Návštěvníky tak čekají narozeninové dárky v podobě hvězdného obsazení.

Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra,  zdroj: festival Benátské noc
"Jsou připraveny jedny z největších hvězd současné populární hudby nejen naší, ale i světové. Přijede Bryan Adams z Kanady, Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra ze Srbska, přijede Gamma Ray, Ice Party z Holandska, Sunrise Avenue z Finska, těšit se můžou příznivci slovenské hudby, kdy celý čtvrteční program je věnovaný slovenským formacím,"říká tisková mluvčí Johana Turnerová.

Z českých interpretů vystoupí například Dan Landa, Jarek Nohavica, skupina Kabát nebo Chinaski. Johana Turnerová také kladně hodnotí přesun festivalu z Malé Skály, tradičního místa konání, do areálu Vesec v Liberci.

"Rozšíří se nabídka občerstvení, sociálního zázemí, opět vyroste stanové městečko i s teplou vodou a nadstandardními službami, s restaurací… Bude velmi zjednodušené parkování, které na Malé skále poslední dobou bylo trochu komplikovanější."

Zdroj: Open Air Festival Trutnov
Nabídku hudební produkce Benátské noci si tak můžete pohodlně užít od 27. do 29. července. Trutnovský Open Air Festival je zase událostí, která jednoznačně přesahuje svět hudby. Festival totiž vznikl na undergroundových základech a rád ho navštěvoval i Václav Havel. Proč se na něj každoročně sjíždí tolik věrných příznivců, prozradil organizátor festivalu Martin Věchet.

"Aby se viděli navzájem, neboť Trutnov je znám svojí spikleneckou atmosférou a tím, že se tady jedná o takové specifické setkání. A opět bych si dovolil použít slova našeho náčelníka Václava Havla, který řekl, že zde vedle sebe vystupují kapely, které jinde na jiném podiu vedle sebe neuvidíte. Tato slova přesně vyjadřují to žánrové rozpětí a ducha celého festivalu."

Kdo tedy letos pozdvihne Krakonošovi pokličky na plotně? Budou to například američtí Korn, španělští Muchachito Bombo Infierno nebo undergroundoví Garage a Plastic People of the Universe. Jedinečnou atmosféru trutnovského festivalu si tak budete moci vychutnat od 16. do 19. srpna.