Letní slavnosti staré hudby: Mozart v souvislostech

Uprostřed léta, na přelomu července a srpna, se v hlavním městě republiky rozezní klasická hudba. Návštěvníci koncertů ji uslyší v té podobě, jak ji poslouchali sami skladatelé, tedy hranou na dobové nástroje. Letní slavnosti staré hudby - tak zní přesný název akce - byly loni zaměřeny na autory španělské, letos pořadatelé obrátili pozornost jinam do Evropy - do Salzburku.

S Janou Semerádovou z dramaturgického týmu hovoří Vilém Faltýnek:

"Sedmý ročník festivalu Letní slavnosti staré hudby připravil program, který je podobně jako ostatní festivaly letos v Praze nebo ve Vídni spojen s Mozartovým výročím. V našem případě nepůjde výhradně o uvádění Mozartových děl, a jak už motto festivalu napoví, chceme se radovati a smáti ("vogliam ridere e scherzar"), půjde o skladby jeho současníků nebo předchůdců či následovatelů, takže Mozartovo dílo postavíme do kontextu s jeho kolegy. Konzerty na Letních slavnostech staré hudby jsou hrány výhradně na historické nástroje a jsou provozovány v původní podobě. Snad nejdůležitějším a nejatraktivnějším pořadem festivalu bude vystoupení francouzského tanečního souboru La Compagnie L'Eventail, který přijede s představením Don Juan, což je balet, který napsal Gluck ještě před tím, než Mozart složil své slavné dílo Don Giovanni. Ale Dona Giovanniho můžeme na našem festivalu slyšet taky. Melodie uslyšíme na koncertě, na kterém vystoupí Amphion Bläseroktett z Basileje."

Přece jenom ta oblast "staré hudby" je poměrně úzce vymezena. Je snadné sestavovat program rok co rok tak, aby se v něm neopakovali interpreti?

Foto: CzechTourism

"Myslím, že je to snadné, protože skvělých a významných světových interpretů je stále hodně a stále hodně interpetů se v Praze ještě neobjevilo. Jako je to v případě Erica Hoepricha, holandského klarinetisty, nebo Emilia Morena či režiséra Pergolesiho opery La Serva Padrona."

V čem je pro vás to hlavní kouzlo staré hudby?

"Hlavní kouzlo je asi v tom, že hudbu, kterou Mozart, Gluck nebo Jean Fery Rebel zasazujeme do té doby tím, že je uvádíme v prostorech, které se k této hudbě výborně hodí a hrajeme ji na nástroje, pro které byla napsaná."

Kdybyste měla určit nějaký dramaturgický vrchol letošního festivalu, který koncert by to byl?

"Za vrchol festivalu bezesporu považuji vystoupení tanečního souboru L'Eventail s baletem Don Juan, ale k pilířům bude patřit i vystoupení Amphion Bläseroktettu nebo úvodní koncert, na kterém vystoupí Miklós Spányi."

Festival probíhá od 18. července do 6. srpna v Praze.