Liberec získal pořadatelství MS v klasickém lyžování v roce 2009

jizerske_hory_pytlacke_kameny1.jpg

Slavnostně osvícená budova vysílače na hoře Ještěd a liberecké radnice zvěstovala v noci na pátek občanům tohoto severočeského města radostnou novinu - Liberec získal pořadatelství Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. Po osmi letech úsilí se konečně této pocty dočkali. Více informací má Josef Kubeczka.

Liberecká delegace se raduje po oznámení výsledků hlasování předsednictva Mezinárodní lyžařské federace,  foto: ČTK
O volbě Liberce rozhodlo v noci na pátek hlasování předsednictva Mezinárodní lyžařské federace (FIS) na zasedání v americkém Miami. Jediným soupeřem Severočechů letos bylo norské Oslo. Mluvčí Svazu lyžařů České republiky a jedna z organizátorek kandidatury Kateřina Nyčová krátce po vyhlášení výsledků hlasování řekla.

"Ten poměr hlasů byl úplně skvělý, vyhráli jsme poměrem 11:4. Dá se říct, že jsme je rozdrtili. Chodí tady strašně moc lidí, všichni nám gratulují, což ještě umocňuje naši radost. Právě tady třímám v ruce jmenovací dekret, který vypadá krásně. Je to nejlepší diplom, který jsem kdy držela v rukou."

Do Miami přiletěla kandidaturu zviditelnit nejlepší česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. "Zisk mistrovství světa bude velkým přínosem pro republiku, pro české lyžování i město Liberec. Samozřejmě to bude obrovská sportovní motivace pro nastupující lyžařskou generaci. Pro mě by se tím otevřela zajímavá perspektiva po ukončení aktivní sportovní kariéry, kdy bych ráda pomáhala s přípravami šampionátu,"řekla Neumannová ještě před volbou.

Přímo v Miami podpořili Liberec zástupce ministerstva školství a tělovýchovy Karel Hrdý, primátor Liberce Jiří Kittner, náměstek pražského primátora Jan Bürgermeister a také místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Jizerské hory - Pytlácké kameny
Pro to, že Severočeši porazili norské Oslo drtivým poměrem hlasů 11:4, má prezident svazu lyžařů Roman Kumpošt jednoduché vysvětlení.

"Já jsem se snažil zajistit, abychom měli rezervu hlasů v případě, že by se od nás v závěru někdo odklonil. V konečném efektu nám ale dali hlasy všichni, co nám to přislíbili."

Radost z toho, že Liberec získal pro Českou republiku tak prestižní sportovní akci, má i místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

"Byl to čtvrtý pokus a my jsme o něm nepochybovali. Je to skvělé! Samozřejmě to je nejenom o sportu, ale bude to i o tom, že si tento region konečně bude moci dobudovat sportovní infrastrukturu."

Skokanské soutěže světového šampionátu v Liberci se budou konat na můstcích pod Ještědem. Běžecké tratě pořadatelé postaví kolem kopce Špičák na okraji Liberce do přehledného terénu u rychlostní komunikace na Prahu. Výstavba tratí o šířce devět metrů tam nemá narážet na odpor ekologů, kterým by v původní variantě v Jizerských horách vadily zásahy do lesů na chráněném území. K tratím na Špičáku trvá cesta z můstků zhruba čtvrt hodiny, což by prospělo přesunu závodníků a diváků při sprintu v severské kombinaci. Přesný termín mistrovství světa zatím není znám, ale klasické šampionáty se většinou konají mezi 10. až 25. únorem.