Liberty House může převzít hutě Arceloru včetně ostravské

ArcelorMittal v Ostravě, foto: Petr Štefek, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 CZ

Britská společnost Liberty House může převzít hutě firmy ArcelorMittal, včetně oceláren v Ostravě. ArcelorMittal kupuje největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii a prodej několika hutí byl podmínkou Evropské komise, aby byla zachována hospodářská soutěž.

ArcelorMittal v Ostravě,  foto: Petr Štefek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0 CZ
Společnost Liberty House patří do globální skupiny GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že je důležité, aby finální dohoda pokryla zájmy zaměstnanců. Chce o tom mluvit s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem. ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí a zaměstnává téměř 7 tisíc lidí.

Informace o tom, že chce ArcelorMittal prodat své ostravské hutě se objevila loni v dubnu. Šéf největší odborové centrály Josef Středula tehdy řekl, že se mu okolnosti transakce nelíbí a že prodej nebude jednoduchý. Hovořilo se také o tom, že by ArcelorMittal mohly koupit společnosti Moravia Steel a Třinecké železárny. Koupi jim doporučoval i prezident Miloš Zeman, podle kterého by podniky měly pokud možno zůstat ve vlastnictví domácího kapitálu. Firmy však závaznou nabídku nepodaly.

Babiš se obrátil na evropskou komisařku s žádostí o prozkoumání transakce

Jon Bolton,  foto: archiv Liberty House
V polovině října ArcelotMittal oznámila, že ostravské hutě koupí britská společnost Liberty House. Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal komisařce pro hospodářskou soutěž dopis, v němž na ni naléhal, aby EK při schvalování kupce prozkoumala jeho investiční plán a transakce s emisními povolenkami. Námitky měli i odboráři, kteří se domnívali, že by transakce huť poškodila podobně jako Ostravsko-karvinské doly (OKD). "Firma Liberty House nemá žádné plány do naší firmy investovat a uvedla nám, že strategie pro Ostravu je využívat stávající zařízení a být nízkonákladovým dodavatelem v regionu," uvedli odboráři v dopise EK.

Jon Bolton, ředitel Liberty Steel pozval zástupce odborů na návštěvu svých podniků ve Velké Británii a uvedl, že je na převzetí všech závodů včetně ostravské hutě finančně dobře připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu. Podle Evropské komise bylo prověřování transakce důkladné.

Odboráři už s Liberty House jednají

Tomáš Macura,  foto: ČT
Předseda odborů v ArcelorMittal Petr Slanina uvedl, že pokud dala EK ohledně prodeje podmínky, které požadovali odboráři, lze schválení transakce považovat za dobrý výsledek. "To znamená, že prodej musí být průhledně financován, znamená to, že emisní povolenky, které patří naší firmě, tak v plném rozsahu zůstanou ve firmě, a že musíme zůstat konkurenceschopní,"řekl odborový předák. "Každopádně sami čekáme na vyjádření, jak se k tomu postaví vláda České republiky, zda-li záruky, které chce Evropská komise, budou vládě taky stačit,"řekl Slanina.

Odboráři AMO pracují se zástupci Liberty na dohodě o budoucnosti huti. Dokument bude pokrývat klíčová témata, zejména zaměstnanost, investice a obchodní strategii. "Momentálně jsme ve fázi, že rozebíráme jednotlivé body a vyjednáváme, v podstatě tak, jako se vyjednává o kolektivní smlouvě,"řekl Slanina. Primátor Ostravy Tomáš Macura vítá, že po hodně rozpačitém začátku už probíhají mezi odbory a vedením Liberty House konstruktivní jednání, že už jsou věcná a směřují k vzájemně akceptovatelné dohodě.

GFG má v úmyslu integrovat většinu svých ocelářských, strojírenských a těžebních podniků Liberty do jednoho globálního subjektu, který zastřeší aktiva ve Spojeném království, Evropě a Austrálii.