Ostravské hutě od července řídí Liberty Steel, chce rozšířit nabídku a zvýšit prodeje

Foto: archiv ArcelorMittal

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodala svou ostravskou huť. V pondělí její řízení převzala britská firma Liberty Steel. Po zápisu do obchodního rejstříku se obchodní značka huti ArcelorMittal Ostrava změní na Liberty Ostrava. Společnost chce rozšířit nabídku produktů a zvýšit prodeje.

Foto: archiv ArcelorMittal
Liberty Steel koupila ostravské hutě za 740 milionů eur, což je v přepočtu skoro 19 miliard korun. Do sto dnů chce udělat detailní analýzu podniku. Cílem revize bude podle vyjádření nového majitele najít příležitosti pro investice a vytvořit plány pro zvýšení konkurenceschopnosti.

"Hloubková analýza potrvá několik měsíců a jejím cílem je zmapovat veškeré procesy a pak na jejím základě stanovit plán rozvoje huti,"řekla Českému rozhlasu mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Zdůraznila, že pro zaměstnance se tímto krokem nic nemění. "Výroba a vše co s ní souvisí, probíhají normálně, nic se nemění na našich závazcích ani plánovaných investicích.“

Odboráři jsou s posledním vývojem jednání s novým majitelem spokojeni. Ta podle nich sice ještě neskončila, situace se ale oproti počáteční fázi vyjednávání posunula kupředu, a to pozitivním způsobem.

Foto: archiv ArcelorMittal
"Jsme rádi, že momentálně máme před finále dohodu mezi námi a Liberty a věříme tomu, že tato dohoda zaručí budoucnost huti,“řekl předseda základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

Jednou ze stran zúčastněných v dohodě by podle odborů měla být také vláda, aby pro zaměstnance huti byly vyjednány co nejlepší podmínky. Stát si chce zajistit členství v dozorčí radě, aby měl možnost podílet se na strategických rozhodnutích, která souvisí s dalším rozvojem hutí.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová řekla, že pro stát je klíčové, aby výroba v Moravskoslezském kraji zůstala zachovaná.

ArcelorMittal Ostrava, tedy budoucí Liberty Ostrava, vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je například největším výrobcem silničních svodidel a trubek v České republice. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců.