Libri prohibiti slaví patnácté výročí

Unikátní pražská knihovna Libri prohibiti si připomíná už patnáct let své existence. Sbírka knih, které zakazoval komunistický režim, byla pro veřejnost zpřístupněna 22. října r. 1990. Vznikala ale už od 70. let minulého století. Na její počátky i dnešní podobu se Milena Štráfeldová zeptala zakladatele knihovny Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda:

"Já jsem měl tu knihovnu doma v obýváku. Nebyla tak velká, jako je teď, ale přece jenom to byla pěkná hromada, několik metrických centů zakázaných knih. Chtěl jsem, aby ty knihy také lidé viděli a četli."

Jakými cestami se k Vám, do Vašeho obýváku, knihy dostávaly?

"Já jsem ty knížky v 70. a 80. letech sám opisoval, vázal a dále distribuoval, takže základ tvořily moje knížky. Další knížky jsem dostával výměnou od přátel, kupoval jsem zakázané knihy, získával jsem pašované knihy z ciziny, z exilových nakladatelství. Samozřejmě také časopisy. Takže ty cesty byly různé."

A co má tedy dnes knihovna zakázaných knih ve svých fondech?

"Někdo říká, že úplně všechno, někdo říká skoro všechno, já říkám, že toho máme stále ještě málo. Zakázaných knih bylo obrovské množství. Existují částečné seznamy, co všechno nesměli lidé v komunistickém režimu číst. Je to velice široké spektrum, které začíná čínskou kuchařkou a může končit u filozofických spisů Jana Patočky."

Čeho si Vy sám nejvíc považujete?

"Těžko říct, já mám samozřejmě rád ty knížky úplně všechny. Některé jsou vlastně uměleckými objekty. Řekl bych, že nejvzácnější z nich je kniha Pavla Zajíčka, která je skoro metr veliká. Je to unikát, jediný exemplář."

Jak Vaše knihovna funguje dnes a kdo ji využívá?

"Ta knihovna vlastně funguje patnáct let stejným způsobem. Máme otevřeno odpoledne čtyři dny v týdnu. Ani způsob využití se příliš nezměnil, jen lidé hledají jiné texty, než hledali před deseti, patnácti lety. Jsou to z větší části studenti, kteří píšou diplomové nebo seminární práce, pak to jsou samozřejmě historici, a nejenom literární, ale z mnoha různých oborů, protože ta knihovna je mezioborová. A občas se tu objeví žurnalisté a různí jiní zájemci."

Až do 16. října probíhá v Jindřišské věži výstava, která připomíná 15. výročí vzniku Libri prohibiti. Co na ní mohou návštěvníci vidět?

"Jsou tam hlavně fotografie ze života Libri prohibiti, mohou tam vidět různé lidi, kteří navštívili naši knihovnu, třeba Josef Škvorecký s manželkou. Je tam také tiskařský stroj, cyklostyl, na kterém se tiskly samizdaty."