Lídrem TOP 09 se podle očekávání stal Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg, foto: ČTK

Bez velkých překvapení proběhl v pátek a sobotu ustavující sněm strany TOP 09, jejímž předsedou byl podle očekávání takřka jednomyslně zvolen bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, zatímco prvním místopředsedou se stal exministr financí Miroslav Kalousek.

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Paradoxem je, že plnohodnotnou stranou se TOP 09 stala až sedm týdnů po původně uvažovaném termínu nakonec neuskutečněných předčasných voleb, ve kterých byl přípravný výbor již odhodlán kandidovat. A podle průzkumů s velkou šancí dostat se do sněmovny. Do té předseda Schwarzenberg slíbil přinést změnu: "O co nám jde, je změna dusného povětří v české politice. My jsme nastoupili nikoliv, abychom dobývali funkce, nikoliv abychom se vyšplhali nahoru, nýbrž abychom bránili a zavedli ještě samozřejmé zásady, které v Evropě v politice platí, také do českého politického života."

Ve svém kandidátském projevu Schwarzenberg obvinil velké strany, že v době těžké ekonomické krize utekly od své odpovědnosti a nechaly vše na úřednické vládě. TOP 09 chce být podle něj stranou proevropskou, konzervativní a antipopulistickou: "To je jeden z úkolů TOP 09, že svým spoluobčanům budeme říkat pravdu. Že nikomu nebudeme slibovat nesplnitelné nebo nebudeme malovat nějaké růžové obrázky. Nýbrž řekneme mu, že očekáváme dobu, kdy budeme všichni muset pracovat. Že to bude těžší, než v minulých 20 letech. Ale že máme na to, abychom to zvládli."

Zatímco o čelní příčku v přízni voličů tradičně soupeří ODS se sociálními demokraty, na třetím místě se ve sněmovních volbách pravidelně umisťují komunisté. Průzkumy posledních měsíců ale dávají straně TOP 09 přes krátkost její existence šanci dosáhnout podobně silného výsledku mezi deseti a třinácti procenty odevzdaných hlasů. Kromě slibu změny straně zřejmě pomáhá, že mezi jejími čelními představiteli je řada známých tváří zejména z řad lidovců, z nichž někteří navíc disponují poslaneckými a senátorskými mandáty.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Bývalý šéf lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa, který je volebním lídrem TOP 09 v Pardubickém kraji, ale slova o recyklovaných politicích odmítá: "V mém kraji většina předsedů a místopředsedů jsou lidé noví." V rámci vyhraňování se vůči etablovaným stranám pak Severa dodává: "Je možná lepší recyklovaný politik, který nikdy nekradl a nebyl v aférách, nežli stabilní politik v jedné politické straně, který má svoji strukturu mafií a kmotrů."

Podle mluvčího ODS Martina Kupky ale TOP 09 již dále nevystačí jen s dosavadní rétorikou. Podle něj strana přestává být politickým novorozencem a veřejnost na ni bude klást vyšší nároky: "Určitě bude muset dát silnější zprávy o tom, kam chce směřovat, jaký bude program, budou určitě přísnější kritéria k posuzování všech kroků."

Z programových tezí, připravených pro neuskutečněné podzimní volby, chce TOP 09 připravit podrobnější program pro jarní parlamentní volby a předložit jej veřejnosti v dubnu.