Londýn podpořil vstup České republiky do Evropské unie

Miloš Zeman

Evropská unie, její rozšíření a připravenost České republiky na vstup byly hlavními tématy středeční návštěvy českého premiéra Miloše Zemana ve Velké Británii. Podrobněji informuje Renata Prátová.

Miloš Zeman
Miloš Zeman ve středu poprvé ve funkci šéfa českého kabinetu jednal v Londýně s britským premiérem Tonym Blairem v jeho sídle na Downing Street. Blair ocenil reformy, které Zemanova vláda doposud udělala v souvislosti se vstupem do Evropské unie, a označil Českou republiku za šampióna rozšíření Unie. Zároveň oznámil své další kroky, jejichž konečným cílem má být urychlené ukončení vstupních rozhovorů s kandidátskými zeměmi.

"Chceme, aby se země, které jsou na proces rozšíření Evropské unie připraveny, staly členy co nejrychleji", uvedl britský premiér. Na nadcházejícím summitu Evropské unie ve francouzském Biarritzu bude Blair podle svých slov naléhat na své kolegy, aby se zavázali k přesně stanovenému rámci negociací. Tony Blair by rád viděl Českou republiku a další východoevropské země v Unii v roce 2004.

Český premiér Miloš Zeman v Londýně povýšil Tonyho Blaira na leadra myšlenky rozšíření.

Miloš Zeman však nezopakoval termín, který si pro vstup označily kandidátské země, tedy 1. leden 2003. Zásadní průlom v otázce rozšiřování oba premiéři očekávají od švédského předsednictví v Evropské unii během první poloviny příštího roku.

Zemanova schůzka s Blairem měla i ekonomický rozměr. Český premiér věří, že poroste podíl britských investic v České republice. Jak připomněl, nalezli spoustu dobrých možností - například energetický sektor, telekomunikace a bankovnictví či obranný průmysl.

Autor: Renata Prátová
spustit audio