Lucie Šafářová odehrála na Australian open v Melbourne životní turnaj

Фото: Ruth Livingstone / Stock.XCHNG

Z českých tenistů to na Australian open nejdále dotáhla Nicole Vaidišová, kterou až v semifinále zastavila pozdější vítězka, Američanka Serena Williamsová. Nejmilejším překvapením však byly výkony dnes už čerstvě dvacetileté Lucie Šafářové, která skončila až ve čtvrtfinále právě na raketě krajanky Vaidišové. O kolo dříve se však postarala o největší senzaci melbournského turnaje, když vyřadila obhájkyni titulu, Francouzku Amelie Mauresmovou.

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Když jste hrála patrně životní zápas proti Amelie Mauresmové, ve které chvíli jste začala věřit, že by to mohlo vyjít?

"Určitě jak jsem to otočila ze stavu 1:4 a vyhrála 1. set. To člověka nakopne. Potom jsem jí hned ze začátku 2. setu brejkla, ale v tenise dokud nepadne poslední míč, tak si člověk nemůže být nikdy jistý. I když se jednalo o Mauresmovou, tak jsem šla na kurt s tím, že udělám všechno proto, abych vyhrála."

Když jste se postupem času prokousávala k matchballům, stoupala vaše nervozita, chvěla se vám ruka?

"Nemůžu říct, že bych byla více nervózní. Spíše jsem myslela na to, jak matchbally zahrát, abych je proměnila. První dva jsem se snažila neuspěchat, ale udělala jsem chyby, tak při třetím jsem zaútočila a vyšlo to."

Bylo letošní Australian open vaším životním turnajem?

"Určitě."

Když porovnáte všechny grandslamy, má některý z nich větší prioritu?

"Každý má něco speciálního. V Austrálii jsou hodní a příjemní lidé, teplo a pohoda. V Paříži je zase antuka, malý areál a tak je to hektičtější. Wimbledon je tradiční, všechno v bílém. Na US open je velký areál. Každý má v sobě něco."

Jak moc vás zaskočila a zároveň potěšila obrovská podpora australské mládeže a nežárlil trochu přítel Tomáš Berdych?

"Ne, celou dobu mě podporoval a k žárlivosti neměl důvod. Bylo to hrozně hezké, když měl člověk takové fanoušky."

Změnila byste něco na melbournském podniku?

"Ne, mají to výborně zorganizované se vším všudy."

Liší se nějak nervozita na kurtu od té v hledišti, když držíte palce Tomášovi?

"Horší je, když člověk sedí v hledišti a moc si přeje, aby to tomu druhému vyšlo. Nejde to totiž ovlivnit, zatímco na kurtu to zahrajete kam chcete."

Jak byste chtěla tento úspěch zúročit ve zbytku sezóny?

"Je to pro mě velké povzbuzení. Chci se dál zlepšovat a uvidíme. Nechci si před sebe dávat velké cíle, abych nebyla zklamaná. Budu se snažit vyhrávat další a další zápasy. Určitě chci sezónu skončit co nejlépe, ale nebudu si říkat, že to musí být Top 10 nebo 20."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio