Má ekonomický program vlády šanci na úspěch?

Premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nová Paroubkova vláda se na rozdíl od svých předchůdců soustředí více na ekonomiku. Mnozí experti však dodávají, že body uvedené v programovém prohlášení by vláda nedokázala splnit ani během čtyřletého funkčního období. Do voleb však zbývá zhruba 14 měsíců. Zda má program šanci na úspěch zjišťovala Zdeňka Kuchyňová.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér Jiří Paroubek chce zvýšit podporu podnikatelů, snížit daně občanům s nízkými a středními příjmy, snížit schodek veřejných rozpočtů a snížit nezaměstnanost až o jedno procento do příštího roku. Jak uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová, nelze tvrdit, že by v programovém prohlášení něco chybělo.

"Problémem toho prohlášení naopak je, že obsahuje příliš mnoho bodů a kdyby vláda chtěla stihnout všechno, potom by jí pravděpodobně nestačilo ani standardní čtyřleté období, natož ten čas, který jí ještě zbývá."

Premiér Paroubek odmítá v rozpočtu plošné škrty. Ty dosud prosazoval ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle původních plánů měl stát v příštím roce ušetřit více než 30 miliard korun, premiér ale očekává úspory mezi 10 až 15 miliardami korun. Ministr Sobotka ustoupil a je připraven o obou variantách jednat. Podle ekonomů je však pravděpodobné, že před volbami se bude celá vládní koalice a především ČSSD bránit masivnějším škrtům zejména v sociálních dávkách. Je tak možné, že vláda slíbeným úsporám nedostojí, nebo bude muset provést větší škrty v investicích.

Vládní prohlášení si také klade za cíl podporu podnikatelů a zjednodušení jejich činnosti. Markéta Šichtařová v této oblasti vládu chválí.

"Vypadá to, že by se skutečně mohlo i v tom krátkém volebním období stihnout několik zcela zásadních věcí. Jako například zrychlení všech procesů spojených se vznikem společnosti, odstranění různých duplicit ve státních registrech a to by podnikatelům zásadně zjednodušilo život."

Také Hospodářská komora hodnotí pozitivně fakt, že se vláda v oblasti podpory podnikání zaměřuje na konkrétní úkoly, jejichž splnění je reálné i v omezené době, po kterou bude vládnout. Prezident komory Jaromír Drábek ocenil například to, že by ještě letos měla vzniknout nová koncepce proexportní politiky pro roky 2006-2008. Ke konkrétním cílům, které si v programovém prohlášení kabinet předsevzal, patří podle Drábka zavedení editační povinnosti daňové správy.

"To znamená povinnost závazného výkladu finančních úřadů k jednotlivým sporným otázkám daňových zákonů. To je věc, kterou prosazujeme řádově dva roky a kterou je potřeba naplnit právě proto, aby se posílily právní jistoty podnikatelů. Je třeba, aby podnikatel, když hodnotí dopady svých účetních operací na daňové záležitosti, měl předem jasné stanovisko správce daně."

Co vám v programovém prohlášení vadí, popřípadě vám v něm chybí?

"My hodnotíme jako nedostatečně konkrétně formulované záležitosti, které se týkají reformy zdravotnictví a přípravy důchodové reformy, protože to jsou oblasti, které velmi výrazně zasahují do veřejných rozpočtů a zprostředkovaně také do výše daní a do zátěže podnikatelů."

Ekonomům v textu chybí snaha nastartovat klíčové hospodářské reformy. Naopak podle politoložky Vladimíry Dvořákové jsou vládní sliby vcelku realistické - kabinet například nemá ambici prosadit důchodovou reformu, ale dohodnout se jen na jejích základních principech.