Má o euru rozhodovat referendum?

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Topolánkova vláda by měla do konce srpna rozhodnout, kdy Česko přijme společnou evropskou měnu euro. V samotné nejsilnější vládní straně přitom existují na tuto otázku různé názory. Europoslanec a člen výkonné rady ODS Hynek Fajmon přišel dokonce s návrhem, aby o přijetí eura rozhodli přímo občané v referendu. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Představitelé ODS se staví k názoru Hynka Fajmona opatrně. Není to stanovisko strany, protože ta zatím o otázce přijetí eura nejednala. Fajmon ale svůj názor hodlá prosazovat a doufá, že uspěje, protože stejně prý uvažuje řada dalších stranických kolegů.

"Jsem přesvědčen, že je to tak významná věc, že je tom třeba uskutečnit referendum. Nejsem jediný, kdo to říká. Pan prezident to říká také."

Další europoslanec ODS Jan Zahradil říká, že jde zatím o osobní iniciativu kolegy Fajmona, ale diskuse na téma přijetí eura je podle Zahradila nezbytná.

"Pokud jeho iniciativa odstartuje nějakou hlubší debatu na toto téma, tak to bude jenom dobře."

Bývalý vicepremiér za ČSSD Jiří Havel je naproti tomu k Fajmonovu návrhu skeptický. Jednak připomíná, že o euru už vlastně jedno referendum proběhlo, jednak ho udivuje, že o referendu mluví právě člen strany, která k tomuto institutu nemá moc kladný poměr.

"O přijetí eura už jsme jednou v referendu rozhodli, a to když jsme vstupovali do Evropské unie. Na druhé straně, pokud by ODS překonala svůj odvěký odpor k referendu, který má, tak možná i sociální demokracie by se k takové záležitosti nechala přemluvit. Nicméně v okamžiku, kdy ODS odmítá i referendum v tak důležité věci, jako je radar, pochybuji, že by k němu otevřela cestu."

Foto: Evropská komise
Hynek Fajmon ale dává za příklad Švédsko, které se při vstupu do Evropské unie také zavázalo k co nejrychlejšímu přijetí eura, ale před čtyřmi roky euro v referendu odmítlo. Ani v české přístupové smlouvě není přesně stanoveno, kdy má země euro přijmout. To Jiří Havel uznává.

"Vláda, která by teď dělala takové rozhodnutí, tak neuvede nějakou definitivní cifru. V podstatě je to nějaké pracovní datum. To už jsme měli jednou. Byl to rok 2010. Čeští ekonomové nakonec dospěli k názoru, že by to bylo předčasné. Proto minulá vláda rozhodla, aby se to odsunulo na dobu po volbách. A nyní pracuje pan kolega Kalousek s datem roku 2012. Ale opakuji, i ten rok 2012 bude rokem pracovním. Také sociální demokracie má podle analýz své národohospodářské komise rok 2012 jako pracovní datum."

Stejně pak podle Jiřího Havla ještě budeme muset brát v potaz konkrétní vývoj ekonomiky. Také europoslanec ODS Jan Zahradil zdůrazňuje, že přijetí eura je plně v kompetenci státu.

"Metodu, ať si vybere sám, referendum nebo rozhodnutí vlády. Je ale zcela v rukou státu, kdy a za jakých podmínek se rozhodne do eurozóny přistoupit. Koneckonců i v přístupové smlouvě je to tak formulováno, totiž že sice máme přijmout euro, jako jednotnou evropskou měnu, ale máme tak udělat ve chvíli, kdy to bude i pro nás přijatelné."

Jinými slovy řečeno, kdy se nám to vyplatí podle našich vlastních kritérií. Takovým nesmírně důležitým kritériem například bude vzájemný kurs české koruny a eura v době našeho přístupu do eurozóny. Pokud by totiž existovala šance, že koruna bude dále posilovat, pak by bylo lepší vstup do eurozóny odložit. Jinak by mohlo dojít k poškození lidí, kteří mají úspory, a také důchodci by na tom prodělali.