Malé strany jdou také do voleb

0:00
/
0:00

Přestože v politickém zpravodajství slýcháme nejčastěji o pěti šesti politických stranách, existuje u nás zhruba stovka politických uskupení. A kolik se jich v červnu utká ve volbách o místa do sněmovny? V zákonném termínu do úterka předložilo kandidátní listiny 21 politických stran, čtyři hnutí a jedna sedmičlenná koalice, tedy celkem 26 subjektů.

V podobném duchu oslovuje veřejnost strana Helax ostrava se baví. Co o straně říká její mluvčí Miroslav Pifka? Tak třeba, kdy vznikla a kolik má členů:

"Ani jedno nevím přesně, ve členech budu asi přesnější, myslím, že to jsou dva až tři členové. A rok vzniku... dva tisíce dva? Mám pocit... nebo dva tisíce?"

Strana se hodlá vážně zúčastnit voleb. Jaké voliče hodlá oslovit?

"My se nesnažíme oslovit nikoho, my jsme naopak oslovováni velice často lidmi, kteří nám říkají, ať už přestaneme blbnout a ať si z toho neděláme srandu, protože volby jsou vážná věc."

Vy si děláte legraci z voleb?

"My si neděláme legraci z voleb, my si děláme legraci ze stran, které v těch volbách kandidují, tváří se velice seriózně, ale za to seriózností je prázdno, tam je jenom slupka a pěkně napsaný program."

Helax reprezentuje poněkud krajní přístup, jiné malé strany vnímají volby s větší vážností. Například brněnská FIS, Folklór i společnost. Na jaké oblasti veřejného života se ve svém programu zaměřuje?

"V podstatě na všechny, a v kultuře bychom chtěli třeba, proč tedy i ten folklór, chtěli bychom upřednostnit tradice. V současné době ten folklór je víceméně na úbytě, protože dřív byl financován třeba závodními výbory, v současné době je financován jenom členy, kteří ten folklór provádějí...,"

říká Růžena Rosenbergová. Relax a FIS vznikly relativně nedávno, mezi strany s delší tradicí patří třeba Stát a koruna. Předseda Václav Srb říká, že jejich hlavním cílem je nastolení konstituční monarchie moderního západoevropského typu:

"Samozřejmě to by jako cíl bylo málo. My odmítáme to striktní dělení na pravici a levici, ale máme program, který - když už by se této stupnice mělo nějak použít - tak je konzervativní, lehce na pravo od toho středu, ovšem se silným sociálním akcentem. Ovšem v duchu hesla: Sociálno bez socialismu."

Z dalších malých stran najdeme v seznamu přihlášek Balbínovu poetickou stranu, Českou pravici, Českou stranu národně socialistickou, Českou stranu národně demokratickou, Liberální reformní stranu, stranu Moravané, Národní stranu, Pravý blok Petra Cibulky a další. Politolog Tomáš Lebeda připomíná, že malé strany nemají šanci se do sněmovny dostat.

"V České republice existuje pětiprocentní uzavírací klausule, která má nejen mechanický účinek, to znamená žádná strana, která ji nepřekročí, se nemůže zúčastnit rozdělování mandátů, ale ona má zejména psychologický účinek. To znamená, že ta volba je často strategická, a přetože by volič mohl třeba s nějakou malou stranou sympatizovat, tak jí svůj hlas nedá, protože se obává, že by propadl. To je důvod, proč malé strany prakticky nemají šanci."

Podle některých zástupců malých stran také média mimoparlamentní subjekty diskriminují:

"To si nemyslím, média jim dávají zhruba tolik prostoru, jaká je jejich volební podpora z minulých voleb, popřípadě jaké jsou jejich preference. Nemůžou chtít, aby měly v médiích stejný prostor, jako mají strany, které mají kolem dvaceti, třiceti procent. To by ani nebylo v pořádku."

To jistě. Ale pokud ta strana jde do voleb poprvé?

"To se nedá nic dělat. Prostě musí se umět prosadit a musí zaujmout. Nemůže si takováto strana vynucovat prostor v médiích, aniž by za ní byla vidět nějaká práce z dřívějška."

Kandidující strany ale ještě nemají vyhráno. Pokud nesplnily všechny zákonem požadované náležitosti, nebudou k volbám připuštěny. Jestli ale jsou jejich kandidátky v pořádku, krajský úřad je nejpozději 14. dubna zaregistruje.