Máme málo informací o EU, tvrdí Češi

Foto: Evropská komise

Jaký byl efekt přesvědčovací kampaně před vstupem naší země do Evropské unie? Šest z deseti Čechů si navzdory kampani na jaře stěžovalo, že je o unii málo informováno. Nejvíce informací lidé čerpali z médií - politické strany a instituce zaznamenaly výrazně menší důvěru. Přesto na postoj veřejnosti výroky politiků působí: vysoké procento nerozhodnutých v otázce euroústavy mají podle sociologů na svědomí právě skeptická stanoviska politiků.

Foto: Evropská komise
Pravidelný průzkum veřejného mínění v zemích Evropské unie, tzv. Eurobarometr, zveřejnil jarní údaje. Sběr dat proběhl v únoru a březnu, tedy v době před vstupem ČR do EU. Spoluautor průzkumu Zdeněk Dytrt z brněnské agentury Focus tvrdí, že výsledky přesto mají dobrou vypovídací hodnotu. Co trápí v současné době Čechy nejvíce?

"Co považuje veřejnost za největší problémy, kterým Česká republika v současné době čelí: na porvním místě je to nezaměstnanost, ta je problémem podle 49 procent lidí, následuje kriminalita, kterou za problém považuje 31 procent lidí, a potom je to ekonomická situace naší země, a ta trápí 26 procent lidí. V případě nezaměstnanosti se v podstatě shodujeme s průměrem celé Evropské unie, tedy těch 25 států, pokud jde o kriminalitu, mají Češi o něco větší obavy, o 6 procent více než je průměr v Evropské unii."

Ve srovnání se zeměmi unie je česká veřejnost skeptická k úrovni vlastních znalostí o EU. A to i přesto, že vláda investovala nemalé prostředky do přesvědčovací kampaně. Podle Dytrta to naznačuje, že kampaň asi nebyla účinná. Také úroveň povědomí o EU je v ČR ve srovnání s ostatními nováčky nižší. Češi například v porovnání s ostatními příliš nevěděli, že EU má svoji hymnu.

Foto: Evropská komise
Podpora Čechů evropské ústavě klesla. Češi se nyní v EU řadí do skupiny zemí, v níž je největší skepse vůči tomuto dokumentu. Menší podpora ústavě je již jen v Dánsku, Británii a v Turecku, které na členství teprve čeká. Proti přijetí euroústavy se vyslovilo sice pouze 18 procent dotázaných, přesto jí Zdeněk Dytrt předpovídá v případném referendu velké problémy:

"Je tady velký potenciál nerozhodnutých, 34 procent, a to je velká část populace. Čili pokud by se je podařilo nějakým způsobem pro ústavu získat, tak by projít mohla, ale záleží samozřejmě, v jakém klimatu to referendum proběhne. Tady je možná otázka, co přesně ta data odrážejí, protože se můžeme ptát, nakolik respondenti skutečně ústavu znají, nakolik se její text dá získat, nakolik je srozumitelný... Možná se tady spíš odrážejí názory politiků, které byly prezentovány, a možná že hlasitěji zněly ty opoziční názory, které ústavu spíš kritizovaly. Takže těžko říct, jak to v případném referendu dopadne."

Jak Eurobarometr uvedl, obecnou situaci v zemi Češi na jaře hodnotili spíše skepticky; pozitivněji nahlíželi jen na vstup do EU, přičemž necelá polovina lidí očekává, že země bude z členství profitovat.