Mareček: Česká filharmonie musí mířit vysoko

David Mareček, foto: ČTK

Českou filharmonii, přední české hudební těleso, kolem kterého bylo v posledních letech hodně rozruchu, zejména kvůli sporům vedení s orchestrem, má nového ředitele. Nástupcem Václava Kasíka, který po třech měsících na funkci rezignoval, se stane David Mareček.

David Mareček,  foto: ČTK
Čtyřiatřicetiletý David Mareček dosud vede Filharmonii Brno. Za poslední čtyři roky orchestr stabilizoval a dovedl k volbě nového šéfdirigenta, což jsou podobné úkoly, které ho čekají v Praze. Elijahu Inbal zůstane ve funkci šéfdirigenta pouze do roku 2012. Co Marečka motivovalo opustit fungující umělecké prostředí? Chápe Českou filharmonii jako výzvu?

"To rozhodování bylo strašně těžké. My máme v Brně za sebou čtyři roky velmi plodné a lidsky i profesně velmi dobré spolupráce s orchestrem a já nemám důvod z Brna odcházet. Čili tím hlavním, co rozhodlo, bylo, jak říkáte, že Česká filharmonie je výzva. Věřím tomu, že je tam velká šance postavit vynikající hudebně manažerský projekt."

V čem jsou podle vás hlavní problémy toho tělesa?

"Hlavním problémem je rozháraný mediální obraz tělesa, protože tím, jak tam v poslední době docházelo k tolika změnám v managmentu, tak se ten orchestr dostával do médií právě kvůli těmhle kauzám, než kvůli svým výkonům. A tím pádem je hlavní úkol, aby Česká filharmonie měla klid na práci a aby cítila stabilitu a podporu, protože vybudovat něco v symfonické muzice trvá pár let. A Česká filharmonie si pár let tady toho klidu zaslouží. Ale jinak samozřejmě hlavním úkolem je hledání nového šéfdirigenta, protože to je už úkol hodně naléhavý a palčivý a umělecky je tím nejdůležitějším."

Ministr kultury Jiří Besser  (vpravo) jmenuje Davida Marečka do funkce generálního ředitele České filharmonie,  foto: ČTK
Hráči České filharmonie mají tendenci zasahovat do vedení orchestru. Je to v pořádku?

"Hráči mají tendenci zasahovat ve chvíli, kdy se cítí nějak ohroženi. Určitě není v pořádku, aby orchestr zasahoval do manažerského provozu instituce, ale je úplně v pořádku, když se orchestr staví aktivně třeba k uměleckým otázkám. Z mého pohledu je v České filharmonii nejdůležitější dobře s orchestrem komunikovat, potom tam myslím žádný vážný problém nemůže nastat."

Bude Česká filharmonie pod vaším vedením hledat nové publikum?

"Musí hledat nové publikum, protože návštěvnost pražských koncertů rozhodně není omračující. Pokud si dobře pamatuji ze statistik, tak průměr je okolo 65 procent, a já si myslím, že první český orchestr musí mít ambici své koncerty vyprodat zcela. To určitě nebude snadné a nebude to hned, ale Česká filharmonie musí mířit takhle vysoko."

David Mareček do nové funkce nastoupí v únoru 2011.