Marian Jelínek o bronzu českých hokejistů juniorů: Štěstí přeje připraveným

Lukáš Bolf oslavuje se svými spoluhráči vítězství, foto: ČTK

Čeští hokejoví junioři se mohou radovat ze zisku bronzových medailí na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Ve Spojených státech vyhráli nad domácími obhájci titulu 3:2 v prodloužení. Mistry světa se stali Kanaďané, kteří ve finále rozdrtili Rusko 6:1. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Lukáš Bolf oslavuje se svými spoluhráči vítězství,  foto: ČTK
Trenéři Hadamczik s Trličíkem udělali před posledním zápasem na turnaji změny ve složení útoků a beze změn zůstala jenom elitní řada. A hlavně v úvodu duelu se jim to vyplatilo. Češi si vítězství zasloužili, hned od začátku se pořád tlačili do útoku. Co se českým hokejistům nepodařilo loni na světovém šampionátu doma, dokázali junioři v Americe. Hokejový trenér Marian Jelínek, osobní trenér Jaromíra Jágra, asistent trenéra hokejové reprezentace České republiky a asistent Slavomíra Lenera v pražské Spartě, vidí hlavní význam úspěchu českých juniorů v tom, že výsledek se rychle rozletí do světa, a to nejen do hokejového:

"Neustále patříme ke světové špičce: získáváme medaile na světových šampionátech, ať už juniorských, nebo seniorských."

Kteří čeští junioři podle Vás na mistrovství světa příjemně překvapili svými výkony? Hovoří se teď o nově vycházejících hvězdách českého hokeje. Které to podle Vašeho názoru jsou?

Foto: ČTK
"Nerad bych jmenoval jednotlivé hráče, protože možná pro někoho moje srdíčko tluče trochu víc, s někým pracuji... Ale tím nejlepším hráčem byl tým, prostě mužstvo, které stálo při sobě, v takových situacích se český tým dokáže vždy semknout, když se dvakrát třikrát vyhraje a potom se hraje o medaili. To se podařilo, samozřejmě s velikou podporou brankářů, například Marka Schwarze, který hrál včera. Co se týče osobností, já bych neřekl, že jsme to měli postavené na hvězdách, to znamená opravdu týmová práce."

Zklamali Vás naopak někteří hráči?

"Ne, to určitě ne."

Petr Vrána  (vpravo) překonává amerického brankáře Ala Montoyu,  foto: ČTK
Zápas se Spojenými státy byl velice vyrovnaný a rozhodl se potom až v prodloužení. Čemu podle Vás vděčí Česko za úspěch?

"Myslím, že v koncovce je to trochu už o štěstíčku, o momentálním okamžiku a ten okmažik přišel, když Vrána udělal fantastickou finesu a přešel obránce. Pak jsme se štěstím, štětí přeje připraveným, puk dopravili do brány. Tam byl asi rozhodující okamžik."

Před ním bylo dramatických momentů pro naši obranu několik. Američané půl minuty před tím málem dali gól, ale nepovedlo se. Z protiútoku naopak skórovali Češi. Marian Jelínek kladně hodnotí celé mužstvo. Jak byl ale spokojený se svými svěřenci ze Sparty?

"Myslím, že hlavně Olesz podal fantastické výkony, i z hlediska bodování byl druhý v celém turnaji, takže je to hráč velice talentovaný, ale znovu opakuji: nerad bych vyzdvihoval jenom jeho. Jednak jsem trenérem Sparty, ale opravdu si myslím, že si kompliment a poděkování zaslouží všichni hráči."