Neziskovka Brontosauři učí děti v Malém Tibetu hrát hokej

Brontosaurus pomáhá mladým v Malém Tibetu naučit se hrát hokej, foto: archiv organizace Brontosaurus

Tibetská mládež začíná objevovat hokej. A to i díky české neziskové organizaci Brontosauři v Himalájích. Po vybudování hokejového hřiště a dovezení hokejového vybavení začne od ledna 2018 první výuka hokeje. Pokud se najdou trenéři dobrovolníci. Výsledkem pětiletého projektu by měla být účast dětí z vesnice Mulbekh na mezinárodním reprezentačním turnaji.

Brontosaurus pomáhá mladým v Malém Tibetu naučit se hrát hokej,  foto: archiv organizace Brontosaurus
Malý Tibet ležící v severní Indii je posledním místem na světě s nepotlačenou tibetskou kulturou. V zimním období se oblast uzavře okolnímu světu. „Je tam velmi dlouhá zima, kdy není co dělat, nejde vyjít ven, trvá 5 měsíců. A ti lidé se hrozně nudí. Je zapotřebí je zabavit. V tradiční kultuře se konala série veselic a oslav, na kterých se hodně pije. Naše škola cítila povinnost poskytnout mladým lidem možnost alternativní zábavy. Sport je ideální. Proto je o hokej zájem,“říká ředitel Brontosaurů v Himalájích Jiří Sázel. Organizace v Mulbekhu působí už delší dobu. Spolu s místními pomohli postavit nové školní třídy a internát, zvedli počet studentů z 80 na 240 a umožnili studentům dosáhnout nejlepších studijních výsledků z celého okresu. Teď je chtějí naučit hrát hokej. „Veřejnost chce vždy udělat něco bombastického. Když však dovezete ferrari rovnou tam, tak ho nikdo neumí řídit, protože neumí řídit ani kolo. Proto se pomoc snažíme rozfázovat na jednotlivé etapy. Chceme jít postupně.“

Cíl: Účast na mezinárodním turnaji

Stavba hokejového hřiště,  foto: archiv organizace Brontosaurus
Celý projekt, jehož cílem je vyslat žáky ze školy v Mulbekhu na mezinárodní zápas, je naplánovaný na pět let.

„Nejde o sci-fi. Indie už nějaký mezinárodní zápas sehrála. Tento rok se nám podařilo vybudovat za pomoci 30 dobrovolníků základní jednoduché hřiště. Navíc každý z nich přivezl část hokejového vybavení. Dostat zboží do Indie je velmi složité, vesměs se zásilka ukradne. Tím, že se nám podařilo vybavení dovézt, tak je naše škola nejlépe vybavenou institucí v Malém Tibetu. A zároveň má nejsofistikovanější hřiště. Teď sháníme nějakého dobrovolníka, který by od ledna začal s hokejovou výukou“.

Malý Tibet leží v severní Indii v nadmořské výšce nad 3000 metrů. Během zimy tam teplota klesá pod 30 stupňů Celsia. Podle Jiřího Sázela to sportování pod širým nebem nijak zásadně neovlivňuje.

Jiří Sázel,  foto: Ondřej Tomšů
„Je tam jiná vlhkost než u nás, v té suché zimě to není tak obtížné snášet.“

Brontasauři v Himalájích jako nezisková organizace získávají finance podle Jiřího Sázela především díky jednorázovým sbírkám.

„Dalším způsobem je podpora tzv. himalájských patronů, pravidelných přispěvatelů. To jsou naši hlavní hráči. A pokud jde o spolupráci s nějakou „slavnou“ tváří, tak jí je Marian Jelínek, známý český hokejový trenér. Pomáhá s tím, aby místní zvládli metodiku výuky po odborné stránce. Je to super chlap a jsem rád, že je v tom s námi.“

Hokej v Indii

Podle historických pramenů se objevil hokej v Indii už před 150 lety díky britským kolonizátorům. První klub s názvem Ladakh Winter Sports Club byl založen až v roce 1995. Letos vznikla v hlavním městě první ženská hokejová asociace a poprvé se podařilo vyslat jeden tým z Malého Tibetu na mezinárodní hokejové utkání asijských národností. V roce 2018 chtějí hráči v hlavním městě pokořit Guinnessův světový rekord odehráním regulérního hokejového zápasu v nejvyšší nadmořské výšce.