Markéta Irglová v předsálí Grammy i Oscara

Markéta Irglová, foto: ČTK

Mladá Češka před rokem okouzlila Ameriku. A kouzlo nejenže stále trvá, ale dokonce jí otevřelo dveře do Oscarového předsálí.

Markéta Irglová,  foto: ČTK
Zatím stále ještě devatenáctiletá Markéta Irglová si zahrála hlavní ženskou roli v irském nízkorozpočtovém filmu Once, který začátkem loňského roku získal cenu diváků na filmovém festivalu Sundance. Na soundtrack k tomuto filmu a zejména pak na píseň Falling Slowly se od té doby začínají lepit ocenění v míře nevídané. Po cenách od dvou asociací filmových kritiků laťku zvedly dvě nominace na ceny Grammy a zmíněná píseň se teď bude ucházet i o Oscara.

Markéta Irglová s rodinou,  foto: ČTK
Ať už to vyhrajeme nebo ne, už tak je to pro nás strašný úspěch, komentovala své naděje pianistka, zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová. Z úspěchu se jí ale zatím hlava netočí, tvrdí její otec Marek Irgl: "Já jako rodič jsem to samozřejmě prožíval velice intenzivně, na rozdíl třeba od Markéty nebo Glena, kteří mají tady k těmto cenám trošku rezervovanější přístup. Oni vůbec tu kulturu a hudbu nevidí přes ty ceny, přes to soutěžení." Ke zmínce o Glenovi je nutno dodat, že se jmenuje Glen Hansard a je to irský hudebník. S Markétou už několik let spolu skládají, hrají a zpívají své, na první poslech celkem obyčejné písně. Dvojice však výjimečně ladí, hlasově i lidsky, a v tom je podle všeho hlavní kouzlo jejich hudby, a nakonec i filmu, kde Markéta s Glenem představují dvojici zamilovaných mladých lidí.

Marek Irgl má k muzice blízko, on sám je nadšencem a propagátorem irské hudby. Cítil tedy ve své dceři už od začátku potenciál uchazečky o Grammy a Oskara? "Když to všechno začalo, tak samozřejmě necítil. Ale od chvíle, kdy společně s Glenem natočili desku Swell Season, to už jsou vlastně dva roky, a to bylo obrovské překvapení, protože my jsme přijeli do studia, kde měli natáčet dvě nebo tři písničky a najednou nám pustili celou hotovou desku, tak od té chvíle jsem pochopil, že v té Markétě něco je. A začal jsem tomu věřit naplno."

Markéta Irglová a Glen Hansard

Markéta Irglová a Glen Hansard ve filmu Once
Úspěch v podobě Grammy nebo Oscara by nepřekvapil ani českého režiséra Jana Hřebejka. Podle něj tvorba Markéty Irglové a Glena Hansarda v sobě má odzbrojující opravdovost. I podle Markéty je Amerika z filmu Once nadšená právě proto, že je úplně jiný než současná hollywoodská produkce. Doma ale Irglová nebyla tak úplně prorokem. Falling Slowly v rádiích častěji zaznívá až teď, v souvislosti se sbíráním cen a nominací. Přitom v kině se hrála už v Hřebejkově filmu Kráska v nesnázích. Jak tento rozpor vidí Marek Irgl?

"Tohleto mají na svědomí jednoznačně média. A to ze dvou stran. jednak jakou kulturu předkládají posluchačům nebo divákům, to když si pustíte rádio a slyšíte ty písničky, které tam hrají a hrají pořád dokola a jak je jich málo, tak prostě zjistíte, že to ani jinak nemůže být. Že ten vkus, který je jakýmsi způsobem pěstován, je položen strašně nízko. Druhá věc je, a to vychází vlastně z té první, že se věnuje pozornost všem těm lidem, kteří mají ten mediální rybník 'obšancovaný', a všichni ostatní mají tak trochu smůlu."

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio