Martin Roman už není generální ředitel ČEZ

Martin Roman, foto: ČTK

Ve vedení české energetické společnosti ČEZ došlo k zásadním změnám. Martin Roman už není jejím generálním ředitelem ani předsedou představenstva. Podal rezignaci a dozorčí rada společnosti ji ve čtvrtek přijala. Roman se poté stal novým šéfem dozorčí rady ČEZ.

Martin Roman,  foto: ČTK
O tom, že Martin Roman končí v čele elektrárenské společnosti, informoval ve čtvrtek server Lidovky.cz s odkazem na zdroj z okolí premiéra. Informaci potvrdil mluvčí premiéra Jan Osúch.

"Pan Roman odchází ze své funkce na vlastní žádost."

Podle serveru se ho ovšem premiér Petr Nečas rozhodl odvolat. A také sám Roman v dubnu letošního roku ve vysílání Rádia Česko řekl, že o odchodu neuvažuje, a zamyslel se nad důvody, které by ho eventuálně mohly k odchodu z vedení ČEZu přimět.

"Musel bych mít pocit, že nemám možnost nadále té firmě pomáhat. Že pod mým vedením nepůjde dopředu tak rychle, jako by šla pod nějakým jiným vedením. Ale v současné době o tom nepřemýšlím. ČEZ má před sebou tolik věcí, výstavba Temelína, rozvoj technologií budoucnosti jako jsou chytré sítě, elektromobilita, a myslím, že v ČEZu se dá dneska tolik věcí ovlivnit, že veškeré mé přemýšlení je o budoucnosti ČEZu."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Podle informací serveru Lidovky.cz se předseda vlády v minulých týdnech rozhodl, že generálního ředitele a předsedu představenstva ČEZ vymění, protože chce, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Ministr financí Miroslav Kalousek ve čtvrtek řekl, že o chystaném odchodu dosavadního šéfa ČEZu věděl. Potvrdil, že personální změna v největší české společnosti vlastněné státem pro něj nebyla žádným překvapením:

"Vzhledem k tomu, že ministr financí vykonává akcionářská práva v akciové společnosti ČEZ, tak kdybych ty kroky nepokládal za správné, tak se nestaly. Tudíž mě nemohly překvapit."

Také zmíněný Martin Říman, premiérův poradce a dosud předseda dozorčí rady ČEZ, který Romanovi v radě uvolnil místo, připustil, že o tomto záměru ví už delší dobu:

"Tak překvapený nejsem, samozřejmě... To je složitější historie. Zůstaňme u toho, že jsem to věděl a že je to nějaký dohodnutý scénář."

Podle Římana informace unikla na veřejnost předčasně:

"Tak je pravda, že to šlo trošku o pár dní rychleji, než to mělo jít ...jak se říká, na tajemství mohou být maximálně dva, a nejlépe když jeden z těch dvou je mrtvý. Tady v Česku se všechno rozkecá, takže to o nějaký den nebo týden předběhlo události."

Daniel Beneš,  foto: ČEZ
Novým generálním ředitelem elektrárenské firmy se stane její současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Martin Říman soudí, že odchod Martina Romana nemůže energetický gigant ohrozit, a to ani na kapitálových trzích.

"Ten post po Martinu Romanovi převezme Daniel Beneš, dosavadní výkonný ředitel, který de fakto 4 roky ČEZ většinou řídil, tu každodenní rutinu. Takže kontinuita je tam obrovská."

Jak popsal Petr Hlinomaz z BH Securities, s Martinem Romanem patrně skončí jedna éra ČEZu.

"Martin Roman byl představitelem expanzivní politiky ČEZu na zahraničních trzích, nyní na rozdíl od té jasné, dobře čitelné straegie, kterou měl ČEZ předtím, třeba pro investory, tak teď je to hůře čitelné, jak se ČEZ bude vyvíjet dál v té turbulentní době a co od něj chce vláda a co přinese ostatním akcionářům."

Jedním z důvodů Romanova odchodu může být kromě jiného dostavba Temelína, řekl analytik Miroslav Motejlek:

"Řekněme že dostavba dvou bloků bude představovat obrovskou zakázku, půjde o veliké peníze a ty peníze někam poputují. Už dneska jsou velké tlaky nejenom ze strany těch firem, které se o dostavbu ucházejí, ale i ze strany ambasád zemí, kde ty firmy sídlí. Souviset to nějakým způsobem může, ale určitě to není to nejdůležitější."

Roman působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ČEZ od roku 2004. ČEZ je největší energetickou společností v České republice a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard Kč a jeho většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.