Marvanovou nahradí ve sněmovně Vrbík

Hana Marvanová, foto: ČTK

Unionistická poslankyně Hana Marvanová porodila syna, a odchází proto z Poslanecké sněmovny. Nejde podle ní o náhlé a vynucené rozhodnutí, ale o předem promyšlený, byť dobře tajený krok. Mandátu se vzdá písemně, s účinností od úterý, což je den, kdy začíná schůze sněmovny k reformě veřejných financí. Ten samý den se funkce ujme Tomáš Vrbík. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Hana Marvanová,  foto: ČTK
Hana Marvanová do poslaneckého křesla poprvé usedla v roce 1990. Teď sice na delší dobu odchází, nevylučuje však, že se do politiky časem vrátí: "Já jsem člověk, který se zabývá politikou mnoho let. Nyní jsem se rozhodla, že nemůžu politiku vykonávat nadále jako poslanec, ale to neznamená, že bych chtěla na politiku úplně rezignovat. Uvidíme, co bude dál, ale jistě se o politiku budu chtít dál zajímat," tvrdi Marvanova.

Jeji poslanecké křeslo obsadí třicetiletý komunální politik Tomáš Vrbík, z pražské organizace US-DEU. Místopředseda strany Martin Stránský vysvětluje, jakým způsobem byl Vrbík vybrán. "Vyplývá to ze sestavení kandidátky. Tomáš Vrbík byl náhradníkem na kandidátce v Praze a jemu to místo prostě přísluší z logiky věci." Stránský Vrbíka považuje za nadějného politika i v nadregionální úrovni. "Tomáš Vrbík, ač velmi mladý člověk, je i ve vztahu ke mně politickým vzorem, protože on má věci naprosto přesně srovnané v hlavě, a myslím si, že se sněmovna má na co těšit, že tam vnese zajímavé názory,"řekl Stránský.

Odchod unionistky Hany Marvanové ze sněmovny zřejmě zvyšuje šance reformy veřejných financí, a tím i současné vlády na politické přežití. Aspoň to naznačují hlasy některých politiků a politologů. Kloní se k názoru, že Marvanové nástupce Tomáš Vrbík vládu podrží, přestože měl doposud výhrady k 115-ti miliardovému schodku. Také Vlastimil Tlustý z pravicové ODS si myslí, že příchod Vrbíka situaci nijak nemění. "Já se domnívám, že reforma veřejných financí i státní rozpočet jsou takové katastrofy, že výměnou jednoho vládního poslance se naděje na úspěch či neúspěch v zásadě nemění." Místopředseda unionistů Martin Stránský Radiu Praha řekl, že Unie svobody reformu v nynější podobě v zásadě podporuje: "Spousta věcí se podařilo do reformy prosadit řadu nuancí, řadu věcí se podařilo korigovat, například ohledně sociálního základu pro sociální pojištění a můj názor je takový, že v současné době asi není lepší alternativa."

Hana Marvanová v rozhovoru pro Hospodářské noviny však uvedla: "Stejně jako lidé v US-DEU považuji to, co kabinet předkládá, za pouhý první krok. U něj nesmí zůstat. Musí přijít další opatření, tvrdší fáze reformy. Jinak se nic nezmění."