Máte málo jeslí a školek, kritizují europoslanci Česko za rodinnou politiku

Evropský parlament přijal rezoluci, ve které ostře kritizuje Česko za rodinnou politiku. Podle europoslanců nutí ženy, aby zůstaly doma s dětmi a vzdaly se profesní kariéry. České předsednictví Evropské unie totiž chce na setkání evropských ministrů pro rodinu tento týden v Praze vyvolat diskusi o tzv. Barcelonských cílech. Ty počítají například s tím, že každé třetí dítě ve věku do tří let by mělo mít možnost chodit do jeslí. Více už Milena Štráfeldová:

Evropská unie chce, aby do roku 2010 mohlo zhruba třicet procent dětí chodit do jeslí a až devadesát procent předškoláků do mateřské školy. Vyplývá to z tzv. Barcelonských cílů, které byly přijaty v r. 2002 - tedy dva roky před tím, nežli se unie rozšířila o nováčky ze střední a východní Evropy, včetně České republiky. Ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi se tyto cíle nelíbí:

Petr Nečas
"Je to výraz stesku evropských socialistů po jeslích, které věru drtivá většina občanů České republiky zase tolik nepostrádá. Zvláště ti, kteří těmi jeslemi prošli."

Petr Nečas říká, že různé země v unii mají rozdílné tradice v péči o děti. Chce proto, aby zůstala zachována svoboda volby:

"My nechceme tlačit rodiny ani k jednomu modelu chování. Nechceme nařizovat, že musí zůstat doma, nebo že naopak mají dávat děti do jeslí. Naše politika je v tomto velmi vyvážená a my chceme vytvořit spektrum možností, aby si každá rodina mohla rozhodnout podle svých konkrétních požadavků a podmínek."

Podle europoslanců ze Strany evropských socialistů ale Česko ve skutečnosti nutí ženy, aby se "vrátily k plotně". Postoj českého předsednictví kritizuje i lídr kandidátky ČSSD do eurovoleb Jiří Havel:

Jiří Havel
"Musím přiznat, že to je věc, která všechny šokovala. Myslím si, že se to setká v Evropě s obrovským nepochopením. Protože ty závazky v dětské péči jsou především závazky, které pomáhají ženám k tomu, aby se mohly plněji zapojit do života. To je otázka rovnosti."

Ani šéf ČSSD Jiří Paroubek nepovažuje třetinu dětí v jeslích za přehnaný požadavek.

"Pokud chtějí být mladé ženy zaměstnané, a ekonomická situace těch rodin to často velice vyžaduje, tak budou takovýmto způsobem uvažovat. A myslím, že to číslo 33 procent se mi nezdá být zas tak vysoké."

Jak potvrdila předsedkyně České ženské lobby Alexandra Jachanová Doležalová, nabídka jeslí je v České republice velmi nízká:

"Jeslí je velmi málo a jejich počet se pořád snižuje. Je to i nedostatečným financováním, protože na jesle jdou finance pouze z obcí a měst a nedává na ně peníze stát. Takže je vlastně velmi nákladné je provozovat."

25 pět procent dvouletých dětí již navštěvuje mateřské školky, říká Doležalová. Podle ní to ukazuje na to, že poptávka po jeslích je potenciálně veliká. Podle statistik bylo v Česku v roce 1990 přes tisíc jeselských zařízení. V roce 2005 jich už zbylo jen zhruba padesát. Současně dramaticky klesal i počet míst v mateřských školách. Rodiče dnes hlásí své děti do pořadníků na přijetí prakticky hned po narození.