Od příštího roku v Česku přibudou firemní školky

Foto ilustrativa

Ministerstvo školství chce podporovat vznik firemních školek. Volají po nich i mnozí rodiče. Navíc by tahle zařízení mohla přijímat i děti mladší tří let a částečně tak suplovat jesle, po kterých je velká poptávka.

Sehnat školku je v některých městech velký problém. Navíc do nich může dítě až od tří let. Podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání vzrostl mezi roky 2003 až 2008 počet předškoláků o více než 15 tisíc. Školek naopak 258 ubylo. Obce školky rušily především ve druhé polovině 90. let, kdy klesala porodnost a dětí bylo málo. Od roku 2003 však populační křivka prudce roste, protože začaly rodit silné populační ročníky. Některé firmy už dnes školky provozují. Rodičům tak ušetří čas. Navíc firemní školky chápou jako obrovský benefit.

"Státní školka byla jen do půl šesté. Než se člověk do ní dostal, tak to byla hodina. To znamená ve čtyři hodiny odcházet z práce. Tady mají otevřeno do šesti, já mohu bez problémů do pěti, do čtvrt na šest pracovat, a potom ho zvládnu vyzvednout,"

Josef Dobeš
říká jedna z maminek. Firemních školek je v Česku málo. Jejich vznik brzdí přísné normy a někdy také peníze. Ministr školství Josef Dobeš plánuje, že by firmy mohly už od příštího roku dostávat dotace, měsíčně asi 2000 korun na jedno dítě. To je zhruba 60 procent normativu, který dostávají školky veřejné. Tahle novinka by přišla státní kasu až na 100 milionů korun. Ministr chce najít peníze v úsporách. V dalších letech by pak mohli zřizovatelé dostávat až 100 procent nákladů. Musí však splnit dané podmínky.

"Firemní školka musí být zapsána v rejstříku. To znamená kontrola České školní inspekce, hygienické podmínky na té škole, kvalifikovaný pedagogický pracovník a rámcový vzdělávací program. To je pevně dané a já věřím, že se to legislativně stihne. 1. 1. 2012, se tento model rozjede."

Nedostatek míst ve školkách je podle ministra Dobeše lokální problém. Týká se hlavně velkých měst a satelitů. Problém by mohli vyřešit právě podnikatelé, kteří by školku nabídli svým zaměstnancům jako bonus. Místopředseda Asociace provozovatelů firemních školek Martin Navrátil ale tvrdí, že to nestačí.

"Jestliže projde pouze umožnění firemním školkám být v rejstříku škol a školských zařízení, je to hezký krok od státu. Nicméně to ještě úplně neřeší to, co firmy trápí nejvíc. Nejvíce by pomohla možnost daňové odpočitatelnosti. To znamená, že by si zřizovatel mohl odečíst náklady spojené se zřízením a provozem školky ze základu daně."

Firemní školky podle Navrátila pracují s podobným rozpočtem jako ty státní. Jedno dítě vyjde podle věku na 7 až 10 tisíc korun měsíčně. Navíc přináší návrh na podporu školek i jistá omezení. Například by zkomplikoval možnost nabídnout docházku jen několik dnů v týdnu, která je mezi rodiči žádaná. Neznámou je i věk hlídaného dítěte. Zatímco nyní může firemní školka hlídat i několikaměsíční děti, školka zapsaná v rejstříku může hlídat a učit děti zpravidla od tří let. Největší poptávka je přitom po hybridu školek a jeslí. Rodiče tlačí na to, aby se mohli do práce vrátit dříve. Podle průzkumu společnosti Sanep si více než tři pětiny lidí myslí, že by v ČR mělo existovat zařízení pro předškolní výchovu dětí mladších tří let. Tuto možnost připouští i ministr Dobeš.

"Ano, o tom jednáme zejména s ministerstvem zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Ale i ta firemní školka se musí uzpůsobit opět zejména hygienicky podmínkám, které byly kdysi v jeslích. Pak bude i podpora pro tyto děti."

Podle průzkumu společnosti Sanep by většina oslovených uvítala i další opatření pro podporu rodin s dětmi. Stát by měl zvýhodnit zkrácené úvazky, sdílená pracovní místa a práci z domova. Situaci v péči o malé děti by měl zlepšit také dlouho diskutovaný prorodinný balíček ministerstva práce, který počítá mimo jiné se vzájemnou rodičovskou výpomocí, při níž by mohli lidé na rodičovské dovolené hlídat také několik dalších dětí.