Mediace v české a slovenské praxi

dialog.jpg

V dnešní právní rubrice uzavřeme téma mediace. Tentokrát se na něj zaměříme z hlediska praxe. Odpovídat bude Lenka Pavlová, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

Jak funguje institut mediace v ČR?

"Česká republika je poslední zemí EU, která doposud nepřijala komplexní legislativní úpravu mediace a institutu mediátora. Legislativních návrhů již bylo vypracováno několik. Dosud se zdá, že ani není vyjasněno, zdali má být vydán zákon o mediaci či o mediátorech. Předposlední návrh se jmenoval zákon o mediaci v netrestních věcech, současný návrh se již označuje jako zákon o mediátorech. Naproti tomu v oblasti trestního řízení, resp. tzv. adhézního řízení o náhradu škody, je mediace, jak bylo zmiňováno výše, zákonnou cestou upravena. Mediace v trestních věcech je svěřena státem řízené instituci Probační a mediační služba ( PMS ), která spadá do resortu ministerstva spravedlnosti. Mediace a mediátoři sice v ČR působí, ale pouze na poli praxe a bez jakéhokoliv rámce a zavazujících podmínek. Zájmy mediace prosazují v ČR dvě občanská sdružení - Asociace mediátorů ČR a Unie profesních mediátorů ČR. Obě tato sdružení jsou sjednocena v idejích a principech, na nichž je založen Evropský institut pro smír, mediaci a rozhodčí řízení, o.p.s. neboli ve zkratce ESI."

Kde konkrétně v ČR Evropský institut pro smír, mediaci a rozhodčí řízení sídlí? Kam se mohou občané obracet?

"Evropský institut pro smír, mediaci a rozhodčí řízení, o.p.s.byl založen na konci roku 2009 z podnětu České asociace právniček a Unie profesních mediátorů ČR v podobě obecně prospěšné společnosti. Sídlí nedaleko od Brna ve známém, mariánském poutním místě - ve Křtinách, kterému se přezdívá Perla Moravy. Cílem ESI je prosazovat na mezinárodní a národní úrovni jednotlivých zemí mimosoudní formy řešení sporů, včetně mediace. Na zahajovací schůzi správní rady v březnu 2010 byla členská základna ESI rozšířena o dva slovenské subjekty - Asociaci mediatorov Slovenska a Gréckokatolickou teologickou fakultu Prešovské univerzity v Prešově. Do činnosti ESI se rovněž zapojila Asociace mediátorů ČR. Přistoupením dalších členů se zdůraznila základní idea ESI vnášet do právních sporů nejen právní normy, ale i zapomínané duchovní hodnoty a propojovat duchovní a pozemský svět i na úrovni běžných, mezilidských a obchodních konfliktů. Více o ESI naleznete na jeho webových stránkách www.esi-cz.eu."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio