Ministerstvo vyhlásilo výběrové řízení na elektronické 'náramky' pro domácí vězně

Už šest lidí v Česku má uložen trest domácího vězení. Zatím je nehlídají elektronické náramky, ale úředníci z Probační a mediační služby. To by se však mělo změnit od počátku příštího roku. Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo výběrové řízení na elektronický monitoring.

Podle průzkumu, který si nechalo ministerstvo zpracovat, podporuje trest domácího vězení 70 procent lidí. Myslí si, že ušetří státu peníze. Zároveň je příznivější pro odsouzené, kteří tak nejsou vystaveni kriminálnímu prostředí. Naopak odpůrci domácího vězení tvrdí, že dostatečně odsouzené nepotrestá a že režim nebudou dodržovat. Jak se k novému trestu staví Libor Vávra, předseda Obvodního soudu Prahy 1?

Libor Vávra
"Ten trest, ač se na první pohled zdá, že je to taková domácí pohodička, je velmi tvrdý. Představa, že rok či dva nebudete moci chodit do kina, žít normálním způsobem života, tak je to velmi razantní trest. Ale za situace, kdy jsou pochybnosti o jeho kontrole, tak ostražitost soudců nepochybně bude velká."

České soudy uložily za první dva měsíce trest domácího vězení šestkrát. Jako první si ho začal odpykávat šestačtyřicetiletý muž z Českokrumlovska a to za napadení v opilosti. Pokud podmínky nesplní, může strávit ve vězení osm měsíců. A kontroly k němu zatím chodí často.

"U každého odsouzeného, kterému bude uložen trest domácího vězení, rozhodně budou v první fázi kontroly intenzivní. Budou probíhat několikrát v týdnu,"

říká Martin Pilný, vedoucí Probační a mediační služby Jihočeského kraje. Většina odborníků se shoduje v tom, že domácí vězení je krok správným směrem. Nejsou však jednotní v načasování jeho zavedení do doby, kdy ještě nejsou elektronické náramky. Jak může v reálu dopadnout návštěva úředníka popisuje Petr Franc, předseda Okresního soudu v Kutné Hoře.

Petr Franc
"Bude zvonit a nedozvoní se. Sdělí to soudu a odsouzený bude argumentovat tím, že spal tvrdě a zvonek prostě neslyšel. Nebo řekne, že byl nemocen, vzal si prášek předepsaný lékařem, a zvonek neslyšel. Proto mám pochybnosti, že pouhými návštěvami je možno bez jakýchkoliv pochybností monitoring zajistit."

Ministerstvo spravedlnosti chce znát vítěze výběrového řízení na elektronický systém hlídání odsouzených už v polovině tohoto roku. Šéfka resortu Daniela Kovářová čeká, že by se mohlo přihlásit sedm až deset firem. Rozhodujícím kritériem bude cena.

"Ta má váhu 60 procent, takže pro nás bude naprosto zásadní. Váhu 35 procent mají technické podmínky, protože ponecháváme na velké vůli zájemce, s jakým technickým řešením přijde a pět procent má váhu záruka a další podmínky, které jsou v té dokumentaci uvedeny."

Elektronické hlídání domácích vězňů má být podle ministerstva dvojstupňové. Lidé mají být jednak monitorováni nepřetržitě po dobu, kdy musí být doma. Druhý stupeň kontroly má nastoupit bezprostředně poté, co se objeví podezření, že odsouzený trest porušuje. Zařízení pak musí mít takzvanou černou skřínku, aby s ním nemohl nikdo neoprávněně manipulovat.