Menší strany pravého středu vytvoří v Praze volební koalici

0:00
/
0:00

Šest menších stran pravého středu podepsalo tento čtvrtek tzv. Pražskou výzvu. Představitelé Evropských demokratů, Unie svobody, ODA, Strany zelených a dalších dvou menších stran vyzývají ke vzniku volební koalice na úrovni Prahy, která postaví společnou kandidátku do komunálních voleb v roce 2006. Podobné výzvy na krajské úrovni už vznikly ve Zlíně a v Liberci a v dalších krajích se chystají. Vyústí tento proces ve vznik nového pravicového uskupení před parlamentními volbami v příštím roce? - Tuto myšlenku podporuje například nezávislý senátor Edvard Outrata:

"Já si myslím, že v této politické oblasti je nutné se dát dohromady. Platí to v Praze, ale je to pravda i celostátně. Ne sice velká většina, ale značná část našich lidí si přeje mít stranu pravicovou, proevropskou, dnes je tu ale hlavně problém nečitelnosti ODS. My dnes nevíme, jestli ODS je stranou nacionalistickou, která bude fedrovat všechny projevy národního sebevědomí a uzavírání se do sebe, nebo jestli bude pokračovat v liberálnějším a proevropském trendu, který tam také existuje. My si chceme být zcela jisti, že voliči budou mít možnost volit stranu pravicovou, proevropskou, otevřenou. Já ji vidím jako liberální, ale naši přátelé jsou samozřejmě Zelení a naši přátelé jsou také někteří konzervativci."

Znamená to, že tak, jako vznikla koalice menších stran na pražské úrovni, vznikne podle Vás i na úrovni celostátní? Směřuje to k tomu?

"Doufám, a celou dobu, co jsem v Senátu, se o to snažím. V Senátu jsme to udělali. Klub otevřené demokracie je takováto instituce a ne náhodou je složená z nezávislých i stranických senátorů právě těchto stran. A doufám, že to bude i celostátně. Už je načase, aby jakékoli bariéry, které mezi sebou cítíme, se překonaly. Ta tendence, aby jedna z malých stran byla jediná vítězná a všechny ostatní zmizely do nenávratna, musí skončit. Teď jde o daleko důležitější věci, tohle nám stojí v cestě a my to musíme nějakým způsobem překonat."

Počítáte s tím, že byste kandidátku malých stran postavili už do parlamentních voleb v roce 2006?

"Já bych si to přál, je to ale otázka politických stran. Já sám jsem nestraník, a tudíž nejsem dost blízko k této výrazně politické věci. Já si to moc přeji. Myslím si, že by byla hrubá chyba, kdyby se nám to nepovedlo."

A jaký je Váš odhad volebního zisku takového uskupení na případné celostátní úrovni?

"To je hrozně těžké říct, protože záleží na tom, kdo všechno se do toho dá. Tohle musí splichtit strany. My ze Senátu se snažíme je k tomu tlačit, pokud jen můžeme, a snažíme se přispět ke každé aktivitě, která k tomu vede."

A poslední otázka: tendence malých stran spojit se tu už byla několikrát. Například Čtyřkoalice, která se ovšem krátce nato začala rozpadat. Nečeká podobný vývoj i koalici, která vzniká dnes?

"Ne, a to ze dvou důvodů, byť některé tendence tam samozřejmě budou. Základní důvod je ten, že tentokrát v koalici nejsou lidovci. Lidovci skutečně jsou zcela jiní, cítili jinak a měli vlastní představu, co s koalicí dělat. To tady neplatí. Tihle všichni mají zhruba stejný program a patří do jednoho pytle. Druhá věc je to, že se snad už poučili z toho, jak slabou reprezentaci jsme kvůli nejednotě měli v posledních řekněme pěti letech. Musí se z toho ven. A myslím, že to všichni vědí."

Kromě místopředsedy Senátu Edvarda Outraty Pražskou výzvu podpořili i poslankyně Táňa Fischerová a senátoři Martin Mejstřík, Jaromír Štětina a Karel Schwarzenberg.