Měsíc autorského čtení představuje běloruskou literaturu

Celý letošní červenec patří v Brně autorskému čtení. Co se skrývá za tímto suchým sdělením, to nám už z moravské metropole prozradí kolega Vilém Faltýnek.

"Měsíc autorského čtení, který se označuje zkratkou MAČ, není 'matchem' ve smyslu stejně znějícího anglického slova. MAČ je nesoutěžní přehlídka toho nejlepšího, co se za poslední rok v české literatuře urodilo. Pořádá ji již osmým rokem brněnské nakladatelství Větrné mlýny. Odehrává se v Brně, letos v Centru experimentálního divadla. Je to bezesporu největší akce tohoto druhu u nás. Během 31 červencových dní se představí 60 autorů, z toho 31 domácích."

A kdo jsou ti ostatní?

"V posledních třech letech tvoří polovinu účinkujících vždy autoři jedné vybrané národní literatury. Po Slovácích a Němcích padla letos volba na Bělorusy."

Petr Minařík
Proč právě na ně?

"Nakladatelství Větrné mlýny vydalo před časem antologii běloruských autorů a to byl podle šéfa vydavatelství Petra Minaříka první vhled do této zajímavé a u nás i jinde ve světě téměř neznámé národní literatury, která bojuje za své uznání, která se i doma velmi obtížně prosazuje proti ruské literatuře."

Bude to teď znít jako paradox, ale když jsem před naším rozhovorem hledal na internetu základní informace o Měsíci autorského čtení, k mému údivu jsem zjistil, že nejméně tři z hostů znám osobně: dlouhodobě totiž žijí v Praze a jsou to vlastně kolegové-novináři, v jejich případě z Rádia Svobodná Evropa. Přiznám se ale, že jsem nic netušil o jejich literární tvorbě. Řekneš nám něco bližšího třeba o pražských autorech běloruské literatury?

Jak mi řekl Petr Minařík, je zajímavé, že přestože si nekladli žádné politické ambice, nechtěli představovat autory opoziční vůči režimu Aleksandra Lukašenka, ve výsledku to dopadlo tak, že velmi často volili členy toho neoficiálního svazu autorů - v Bělorusku existují dva, jeden oficiální a jeden neoficiální - tak velmi často padla jejich volba na členy toho neoficiálního svazu, protože prostě jsou lepší."

Jaký zájem ale vyvolávají autoři, které zde málokdo zná?

"Běloruští autoři jsou samozřejmě navštěvováni méně, než autoři domácí. Na ty běloruské autory chodí zhruba 30 až 40 diváků. Je tady ale jedna podstatná věc: všechna ta vystoupení přenáší pořádající agentura po internetu on-line. A zároveň nabízí kompletní archiv všech vystoupení, které budou prostě jednou provždy na tom internetu archivovány. A tam se dá předpokládat, že ta řada diváků ještě početně velmi naroste. Zajímavostí je, že organizátoři zaznamenali již teď řadu přístupů na své internetové stránky a na ten on-line přenos ze samotného Běloruska. Takže i běloruská veřejnost se prostřednictvím brněnského autorského čtení seznamuje se svými autory."