MAČ přivítá Francouze a připomene Balabána

ctenar.jpg

Jestli se přes léto v Česku něco děje, co souvisí s knihami a literaturou, pak je to v Brně. Festival Měsíc autorského čtení představuje v červenci den za dnem po jednom českém a jednom zahraničním spisovateli a to formou jejich autorských čtení. Festival poběží i letos - a to po jedenácté. Návštěvníky čekají i novinky.

Každý rok 31 českých literárních osobností a 31 zahraničních spisovatelů z jedné vybrané národní literatury. V Brně se v uplynulých letech představili například spisovatelé slovenští, němečtí, rakouští a běloruští. Letos to budou Francouzi. Festival pořádá nakladatelství Větrné mlýny. Za pořadatele hovoří nakladatel Petr Minařík:

Petr Minařík,  foto: autor
"Loňský ročník byl jubilejní, desátý a opravdu se rozrostl. Přidali jsme jednu řadu čtení: Brno-Stuttgart a v Brně se tak objevilo celkem 125 autorů, z toho polovina ze zahraničí, polovina domácích. Oproti tomu letos pokračujeme v tradici, tedy bude zase jen jedna zahraniční řada a jedna česká řada. Festival se tentokrát ale rozrůstá spíš do šířky, protože poprvé bude taky v Ostravě. Stejný program bude probíhat i v Ostravě, ale protože autoři nemůžou být fyzicky na dvou místech, s jednodenním posunem. Čtení, které proběhne 1. července v Brně, bude se konat 2. července i v Ostravě. A tak dál až do 1. srpna, protože 31. července skončíme čtení v Brně a 1. srpna se ještě bude číst v Ostravě. Hlavním hostem festivalu letos bude Francie a francouzská literatura, takže přijede 31 francouzských autorů. Bude se číst v 18 a ve 20 hodin, to se nemění, vše on-line na www.autorskecteni.cz."

Proč jste vybrali jako druhé město právě Ostravu?

"To ani nebyl náš výběr. Úvaha, že by festival mohl jít do jiných měst, tady byla dlouho, ale sami bychom to bez důležitého partnera nedokázali. Oslovil nás Čestmír Kopecký, který je intendantem projektu Ostrava 2015, jemu se náš festival líbil a říkal, že by ho chtěl v Ostravě. tak jsme se domluvili. To že bude festival probíhat na dvou místech, má i své ekonomické výhody, protože nebude jednou tak drahý, náklady vzrostou jen o trochu, přestože to bude dvojnásobný program. A díky tomu, že jsme získali klíčového seriózního partnera, což je Ostrava 2010, který zajistil prostor, v Ostravě se bude číst na Masarykově náměstí ve staré Aréně, což je velmi pěkný komorní prostor. Takže proto Ostrava a proto se tyto dvě moravské metropole spojí. Jeden důvod byl i ten, že na festival do Brna jezdili často ostravští autoři, hodně si ho chválili a říkali, že tohle by v Ostravě nikdy nešlo. A my jsme říkali, že by to šlo. Jedním z těch autorů byl Honza Balabán, který měl ten festival myslím hodně rád, a my jsme se s ním sešli na tiskové konferenci v ostravě, kde on ten festival jakoby do Ostravy vítal:

Jan Balabán,  foto: autor
Jan Balabán: ´Literatuře se má vrátit hlas. Nejen poezie, ale i próza má svůj hlas. Skutečně je to dosvědčeno až čtením. V dnešní době, kdy se můžeme dívat na různá videa a dévédéčka a všechno ostatní, tak tam máme lecos, ale nemáme tam člověka, který mluví sám za sebe. Který nám řekne, co napsal a co chce říct. Takhle totiž nějak vznikla lidská kultura, takhle nějak si lidé povídali okolo ohňů a takhle si povídali příběhy. A to se najednou znovu vrací.´

Petr Minařík: " Bohužel se stalo, co se stalo, že Jan Balabán zemřel dva dny po té tiskové konferenci a my jsme se rozhodli festival mu jakýmsi způsobem připsat. Takže 1. července proběhne večer věnovaný Janu Balabánovi v Ostravě a 1. srpna proběhene včer věnovany Janu Balabánovi v Brně. Obě ta města měl Balabán rád, obě znal a obě ta města měla snad ráda Jana Balabána. A protože je to francouzský ročník, tak to bude Hommage à Jan Balabán."

Jak bude ten večer bez přítomnosti autora vypadat?

"Nebude to samozřejmě autorské čtení, ale bude to čtení jeho textů, vzpomínání na něj, ještě na tom pracujeme."

Současnou francouzskou literaturu znají spíš znalci, než široká česká veřejnost. A kdo by si přesto vzpomněl na zážitek z četby několika francouzských spisovatelů, sotva by asi dal dohromady seznam 31 jmen. O dramaturgii francouzské linie promluví Pavel Řehořík z nakladatelství Větrné mlýny:

Pavel Řehořík
"Já bych vyjmenoval tři autory, každý zastupuje jeden žánr: pokud jde o poezii tak je to určitě Claude Mouchard, za dramatiky bych jmenoval Jacquese-Pierra Ammeta, nositele Goncourtovy ceny, což je nejvýznamnější francouzská literární cena a za prozaiky určitě největší hvězda festivalu Muriel Barberyová, která se proslavila románem S elegancí ježka, který nedávno vyšel v Hostu."

Má francouzská literatura něco společného a něco rozdílného oproti naší?

"Myslím, že žádné specifikum francouzská literatura nemá, ale jednu věc bych přece jenom zmínil, a to je esejistika. Ten žánr Francii charakterizuje a je tam víc na pořadu dne než u nás."

Kdo tu ten žánr bude reprezentovat?

"Už zmíněný Claude Mouchard nebo například básník Jacques Darras."