Města mohou volněji dýchat díky novele zákona o ovzduší

Foto: Evropska komise

Města si budou nově moci rozhodnout o takzvaných nízkoemisních zónách. Ty by měla vyhlašovat tam, kde je problém se špatným ovzduším. Svým rozhodnutím zabrání vjezdu starších a neekologických aut, která zejména v podzimním a zimním obdobím přispívají k emisím. Umožní to novela zákona o ovzduší, kterou definitivně schválili poslanci a přehlasovali tak veto prezidenta Václava Klause.

Znečištěné ovzduší na Ostravsku | Foto: František Tichý,  Český rozhlas
Jak také zákon uvádí, v době smogových situací by mimo nízkoemisních zón například neměly být zpoplatněny obchvaty měst. Motivovalo by to řidiče k tomu, aby nevjížděli přímo do center měst. Zákon společně předložili poslanci z Moravskoslezského kraje, a to zejména kvůli špatnému ovzduší, se kterým se dlouhodobě potýká právě Ostrava. Prostředí zde je nejhorší nejen v rámci České republiky, ale celoevropsky. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy z ODS je dobře, že ho navrhli právě poslanci z tohoto regionu, protože znají situaci nejlépe. Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej novelu zákona podporuje.

„Dnes už vítám každou možnost jak zlepšit ovzduší a emise, zvlášť v dobách inverze. Pro Ostravu jako takovou je důležitá věc, že nebude zpoplatněna dálnice v dobách inverze nebo smogových situací. Co se týká nízkoemisních zón, tam jsem trošku skeptičtější. V tuto chvíli to řeší dopravní odborníci, jestli vůbec tato možnost bude."

Aleš Boháč
Novější a ekologičtější auta by mohla do nízkoemisních zón vjet, ale pouze se speciálním povolením, za které bude potřeba zaplatit. Tyto takzvané emisní plakety bude vydávat ministerstvo životního prostředí. Auta, která se dostanou do speciální zóny a nebudou splňovat limity, budou pokutována za porušení zákazu vjezdu. Výjimku budou mít vozy záchranářů a také místní obyvatelé. Konkrétně Ostrava se snažila už dříve omezit emise i tím, že hromadná doprava byla zdarma. Pak už na ni ale nebyly peníze, takže jedním z řešení budou právě nízkoemisní zóny. Aleš Boháč z ostravské radnice ale vysvětluje, že stanovení těchto zón může být ve městě docela velkým problémem.

„Ta alternativa, jak je teď schválena,,vypadá tak, že ať zastavíme jakoukoli komunikaci nebo silnici, tak musíme dát přinejmenším stejnou třídu či lepší alternativu pro objízdnou trasu. To je pro Ostravu více než komplikované."

Dalibor Madej
Problémy se ale netýkají jenom velkých průmyslových měst, ale nízkoemisní zóny by mohly zřizovat například i radnice lázeňských měst. Novela zákona se mimo dopravy dotkne také průmyslu, konkrétně podniků, které výrazně přispívají ke znečištění ovzduší. Pro ty se zavádějí nové emisní stropy, tedy maxima toho, co mohou vyprodukovat. Když svoje emise nebudou takto regulovat, bude jim hrozit omezení výroby. Problém nahuštění průmyslu se týká právě Ostravy. Pokračuje Dalibor Madej.

„My tady máme hlavně hutní průmysl. To jsou firmy, na které opravdu musíme tlačit, protože když jsme ve střední Evropě a jinde ve světě to jde, tak proč by to nemohlo jít v Ostravě..Další věc je ta, že my samozřejmě tlačíme na velké firmy v Ostravě a v regionu. Tlačit na ně musíme pořád, to není tak, že bychom nemohli nebo mohli méně. Bohužel se to neděje na polské straně a špatné ovzduší k nám jde z Polska."

S novou normou při hlasování nesouhlasili poslanci Komunistické strany Čech a Moravy. Jednotně ji odmítli. Svoje výhrady k novele zákona o ovzduší shrnuje poslankyně Kateřina Konečná.

Kateřina Konečná
„Z jakého důvodu jsou občané Ostravy diskriminováni proti občanům Brna nebo Prahy, kteří mají nezpoplatněné úseky dálnice po celý rok, a my jsme do toho zákona dali, že bude nezpoplatněný úsek dálnice pouze v době emisních situací? To je přesně opatření, které by státní rozpočet nestálo ani korunu a pomohlo by občanům Ostravy určitě daleko více, než cokoli jiného."

Novelu zákona o ochraně ovzduší vrátil sněmovně prezident Václav Klaus. Ten své veto odůvodnil tím, že nástroje jako nízkoemisní zóny a omezení výroby životnímu prostředí nepomohou, ale naopak podle něj zhorší právní a podnikatelské prostředí.