Prunéřov se bude modernizovat navzdory kritice odpůrců

Foto: ČTK

Dlouho očekávané stanovisko ministerstva životního prostředí k rekonstrukci uhelné elektrárny Prunéřov II je na světě. Resort vydal svůj souhlas a ekologičtí aktivisté na reagovali ostrou kritikou.

Prunéřovský elektrárenský komplex u severočeského Chomutova, svého druhu největší v republice, dosahuje tří čtvrtin výkonu jaderné elektrárny v Temelíně. Prunéřov ale také patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v zemi. Modernizace mladší části prunéřovského komplexu by měla zmírnit právě tyto negativní dopady.

Aktivisté hnutí Greenpeace protestovali 29. dubna před budovou ministerstva životního prostředí v Praze,  foto: ČTK
"Stanovisko je souhlasné, s řadou podmínek. Je tam téměř šedesát podmínek k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví, včetně podmínek kompenzačních, které mají kompenzovat rozdíl v účinnosti," sdělila ředitelka odboru pro posuzování vlivů na životní prostředí Jaroslava Honová.

Zmíněné podmínky zavazují elektrárenskou společnost ČEZ kompenzovat zlepšením v jiných provozech firmy to, že modernizovaný Prunéřov II dosáhne účinnosti 40 procent proti požadovaným 42 procentům. Zdánlivě drobný rozdíl má velké důsledky. Vyšší účinnosti by bylo možné dosáhnout modernější, ale mnohem dražší technologií. O dvě procenta nižší účinnost ale zvýší produkci oxidu uhličitého asi o čtvrt milionu tun ročně.

Jan Rovenský
Kvůli tomu souhlasné stanovisko resortu kritizují lidé, kteří nevítali ani nedávné jmenování nové ministryně. "Je evidentní, že ČEZ poté, co si sem dosadil bývalou mluvčí uhelných elektráren ČEZ, tak toto dosazení jaksi vyústilo během dvou týdnů v kladné stanovisko. To bylo bohužel předpokládáno téměř s jistotou před těmi čtrnácti dny,"říká bývalý náměstek ministra životního prostředí pro klima Aleš Kuták a přidává se i Jan Rovenský z hnutí Greenpeace:

"Od toho okamžiku, kdy paní ministryně usedla do křesla tady na ministerstvu životního prostředí, tak bylo jasné, že má jeden hlavní úkol, a to je za každou cenu ČEZu vydat souhlasné stanovisko o prodloužení životnosti Prunéřova. Samozřejmě nás mrzí, že kvůli tomu ještě minulý týden odvolala všechny podřízené úředníky, kteří s tím závěrem nesouhlasili, aby na té tiskovce neměla žádnou oponenturu."

Rut Bízková,  foto: ČTK
Není to žádná výhra ČEZu, brání se s poukazem na kompenzační podmínky ministerstvo ve svém tiskovém prohlášení.

"Tak jak je stanovisko vydáno, tak tam je uvedeno, že se emise sníží o 41 procent, čili o dvojnásobek toho, co tehdy ministr Bursík chtěl," zdůrazňuje navíc ministryně Rut Bízková v narážce na jednoho ze svých předchůdců a také nejostřejších kritiků. O oněch 41 procent se mají snížit emise tuhých znečisťujících látek, o čtvrtinu méně by mělo být oxidů dusíku a o třetinu má klesnout produkce oxidu siřičitého.

Takto to bere i starostka nedalekých Vejprt Jitka Gavdunová: "Já osobně za sebe jsem spokojená, protože modernizace prunéřovské elektrárny, to je přece pozitivní pro celý region. Já vůbec nechápu, jak někdo mohl proti modernizaci závodu bojovat."

Ať už je ale pravda na kterékoliv straně, klíčové stanovisko bylo vydáno.