Novou ministryní životního prostředí se zřejmě stane Rut Bízková

Rut Bízková, foto: ČTK

Novou ministryní životního prostředí se zřejmě stane dosavadní náměstkyně Rut Bízková. Její nominaci už premiér Jan Fischer poslal prezidentu Klausovi. Proti se postavili ekologičtí aktivisté, kteří poukazují na to, že Bízková byla tiskovou mluvčí uhelných elektráren ČEZu.

Poté, co premiér nabídl ODS, aby nominovala nového ministra životního prostředí, navrhl volební lídr Rut Bízkovou. Ta vystoupila ze strany, protože premiér si jako podmínku kladl, aby kandidát byl nestraník. Nominaci ihned začali kritizovat ekologičtí aktivisté. Bízková může totiž rozhodovat o plánu společnosti ČEZ na modernizaci hnědouhelné elektrárny Prunéřov. A to je vzhledem k její minulosti - mluvčí uhelných elektráren - špatně, uvedl Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Jan Rovenský
"My považujeme za naprosto neslýchané, že by o elektrárně Prunéřov měla rozhodovat její bývalá tisková mluvčí. Pevně doufáme, že nakonec pan premiér Fischer zvrátí představu, kterou by jmenování paní Bízkové posilovalo a totiž, že v Česku neřídí vláda ČEZ, ale ve skutečnosti, že ČEZ řídí vládu."

Premiér však nominaci dosavadní náměstkyně ministerstva životního prostředí poslal prezidentovi Václavu Klausovi. Bízková odmítá, že by její předchozí zaměstnání mělo vliv na její rozhodování.

Rut Bízková,  foto: ČTK
"Ministerstvo životního prostředí rozhodovalo, co mě je známo, nezávisle a je úplně jedno, kde který zaměstnanec v minulosti pracoval. Já jsem pracovala v ČEZu, navíc v době, kdy tam bylo úplně jiné vedení. Ze současného vedení znám pár lidí a všechny je znám už jako člověk z vnějšku. Z bývalého vedení tam snad dnes nikdo není. Tak nevím, jaká by tam byla historicky vazba."

Za odchodem zelených z vlády stála modernizace elektrárny Prunéřov. Ministr Dusík odešel po sporu s premiérem o rychlost posouzení vlivu přestavby elektrárny na životní prostředí. Resort od té doby řídí ministr zemědělství Jakub Šebesta.

A jak se na nominaci Rut Bízkové dívají politické strany? ČSSD s obsazením křesla ministra životního prostředí nominantkou ODS nesouhlasí. Bere ji však na vědomí, uvedl místopředseda strany Milan Urban.

"Já to jako prohru neberu. To je zbytečná debata 50 dní před volbami měnit ministry, počítat nějaké hlasy, kdo jich kolik má ve vládě. To nemá žádný praktický význam. Než se paní ministryně přestěhuje z náměstkovské kanceláře do té ministerské, tak budou volby a podle mě to je zbytečné vyhazování peněz."

Zelení doufají, že Bízková vrátí ministerstvu jeho samostatné postavení, i oni však říkají, že bude v souvislosti se svým bývalým zaměstnáním v ČEZ zpochybňována. Naopak podle komunistů je odborně i lidsky dobrou volbou. Dokáže problematiku vnímat komplexně a bez extrémů.

Podle Rut Bízkové by se ministerstvo mělo zaměřit na čerpání peněz z evropských fondů - mimo jiné na čističky odpadních vod, zvážit úpravy dotačního programu Zelená úsporám a více se otevřít veřejnosti. Rozhodující podle ní je, že úřad znovu nabude autonomie.