Mezi cizinci opět roste zájem o práci v Česku

Česká republika stále láká zahraniční pracovníky. Zatímco loni na jaře přišly firmy kvůli pandemii o tisíce cizinců, kteří se vrátili do svých vlastí, nyní se na český trh práce pomalu vracejí. Společnosti shánějí hlavně lidi v zemědělství, stavebnictví či ve strojírenství.

Ilustrační foto:  ČT24

Podle dat ministerstva vnitra klesl loni počet vydaných zaměstnaneckých karet meziročně téměř o třetinu a krátkodobých pracovních víz o zhruba polovinu. Bez cizinců se přitom podle odborníků firmy ve výrobě v Česku neobejdou. Nedostatek zahraničních pracovníků se týká oborů, jako jsou automobilový průmysl, zemědělství, strojírenství či stavebnictví. Zájem ze strany firem je tak třeba o montážní dělníky, slévače, lakýrníky, pracovníky obsluhy strojů a zařízení, ale třeba i o pekaře.

Aktuálně zájem o práci v Česku opět roste. Podle Českého statistického úřadu bylo letos dlouhodobých víz pro pracovní účely vydáno o několik stovek méně než loni a předloni za stejnou dobu, stále však roste počet žádostí.

Vlastimil Václavík | Foto: Grafton

„Poslední týden, čtrnáct dnů, se situace hodně obrací a objednávky se stávají opravdu reálné a už začínáme v náborech. V tuto chvíli vidíme, že léto je takový odrazový můstek, kde většina podniků očekává růst. Očekává se, že naše společnost bude proočkovaná. Takže i na tuto dobu očekáváme větší příjezd zaměstnanců právě z ciziny,“ vysvětlil Českému rozhlasu manažer pro nábor zahraničních pracovníků společnosti Grafton Vlastimil Václavík.

Změna ve způsobu náborů

Pandemická opatření ale přijímání zahraničních pracovníků komplikují. Kvůli povinné karanténě a testování nastupují cizinci v Česku do zaměstnání až o několik týdnů později. Omezené cestování změnilo i proces výběru kandidátů. Nábory se pořádají hlavně na dálku online. A to i u technických a manuálních profesí.

Ilustrační foto: Barthelemy de Mazenod,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

„Nastala významná změna v tom, jakým způsobem dnes nábory ze zahraničí probíhají. I dělnické pozice, na které se dříve vybíraly pracovníci fyzicky, se dnes už vybírají na dálku. Výrazně tak odpadají náklady na straně klienta, nemusí nikam cestovat, nemá náklady za dopravu, za ten ztrátový čas. A ten trend bude v tomto setrvalý,“ popsal rozhlasu manažer společnosti ManpowerGroup Tomáš Řehák.

Podle Českého statistického úřadu tvoří cizinci v Česku 14 procent všech zaměstnanců. Vedle Slovenska v Česku pracují nejčastěji lidé z Polska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Vietnamu, Srbska nebo Filipín.

Více než polovina podniků obsazuje cizince i na kvalifikované pozice. Z únorového průzkumu personální agentury Hofmann Personal mezi více než dvěma sty českými personalisty vyplývá, že firmy se plánují v budoucnu spoléhat na pracovníky ze zahraničí ještě intenzivněji.