Míla Fürstová: Vždycky jsem se chtěla živit uměním

Míla Fürstová, foto: Jiří Hošek, archiv ČRo

 „Nejsem výtvarník s revolučním hlasem, ale sebevědomí mi dodalo, že mi v Anglii chtěli naslouchat,“ říká uznávaná výtvarnice v dalším díle podcastu Hovory na dálku.

Míla Fürstová má svůj umělecký koutek i v prádelně,  foto: Jiří Hošek,  archiv ČRo

Před čtvrtstoletím přijela do Anglie jako au-pair, zápasila s angličtinou. „Nenapadlo mne, že angličtina bude jazykem, kterým budu mluvit se svými dětmi. Začátky byly těžké. Trvá, než člověk může být sám sebou. Humor hraje velkou roli, a když jsem začínala, tak jsem se smála až tři věty po humorné vsuvce.“

Vždycky se chtěla živit uměním. „A když se v Čechách dveře zavřely, tak jsem stále držela směr.“ Začínala jako učitelka výtvarné výchovy na výběrové škole. Právě tam se potkala i s královnou Alžbětou II., která si vybrala jednu z jejích grafik.

Míla Fürstová navrhla obal alba Ghost Stories od Coldplay,  foto: Jiří Hošek,  archiv ČRo

V rozhovoru s Petrem Vavrouškou známá umělkyně prozradila i to, že je ryba, která ráda pluje. "Moc nekotvím, jsem ráda v Anglii, jsem ráda i v Čechách..."

Čím inspirovala své žákyně? Co znamenalo pro jej kariéru výroba obalu pro Coldplay? Jak ji změnil život v Anglii? Více si poslechnětě v podcastu Hovory na dálku.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Hovory na dálku

    Rozhovory se zajímavými inspirativními Čechy žijícími v zahraničí.