Miloš Zeman ukončil návštěvu USA

Miloš Zeman při schůzce s Georgem Bushem

Premiér Miloš Zeman ukončil v neděli návštěvu Spojených Států, kde jednal mimo jiné i s americkým prezidentem Georgem Bushem, viceprezidentem Richardem Cheneym a ministrem zahraničí Collinem Powellem. Všichni američtí politici ocenili jasný postoj České republiky v boji proti terorismu. Více Jaromír Marek, který misi premiéra Zemana sledoval přímo ve Spojených státech.

Miloš Zeman při schůzce s Georgem Bushem
To zda schůzka s prezidentem Bushem skutečně prčoběhne nebylo, vzhledem k bezpečnostním opatřením, jasné až do poslední chvíle. K setkání nakonec došlo a bylo delší než se původně předpokládalo. Krátce po skončení schůzky shrnul její obsah premiér Miloš Zeman.

"Rozmluva se týkala dlouhodobých strategických plánu boje proti terorismu i rekonstrukce NATO. Byla to velmi konkrétní debata a já oceňuji, že v době, kdy tady jsou Blair, Chirac a další a i když ČR nepatří mezi největší státy, tak že anerická administ rativa ústy prezidenta i viceprezidenta a ministra zahraničních věcí ocenila aktivity ČR v této oblasti."

Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička k vystoupení prezidenta Bushe dodal.

Miloš Zeman si prohlédl trosky WTC v New Yorku
"V úvodu hned poznamnenal, že je konec sympatiím a nastává čas činů. Každý si může vybrat, buď je na straně koalice a musí jednat nebo ne. V této souvislosti podotkl, že ČR rozhodně patří ke spojencům."

Prezident Bush ocenil zejména práci českých tajných služeb. Více velvyslanec ve Spojených státech Martin Palouš, který se jednání zúčastnil.

"Velice ocenil informace o schůzce Muhamada Atty s dipolomaty z Íráku, zdůraznil důležitost další spolupráce. Zdůraznil, že informovanost musí být oboustranná, jak řekl: to co víte vy, musíme vědět my a to co víme my, budete vědět i vy."

Důležitým tématem byl i summit NATO v Praze. Spojené státy podle Bushe chtějí, aby další rozšíření aliance bylo významné. Žádná země přitom nebude mít právo vstup kteréhokoli uchazečského státu do NATO vetovat. Jasné slovo o rozšíření NATO by mělo padnout právě na summitu aliance příští rok na podzim v Praze.