Miloš Zeman vyostřil slovní přestřelku s rakouskými představiteli, do konfliktu vstoupil i prezident Klestil

Miloš Zeman, Foto: ČTK

Dalším tématem bude česko-rakouská slovní přestřelka, kterou vyprovokoval na začátku týdne český premiér Miloš Zeman svou kritikou rakouské vládní nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) a jejího bývalého předsedy Jörga Haidera. Zeman tehdy řekl, že stejně jako Rakušané mají právo vyjadřovat názor na temelínskou elektrárnu, kterýkoli český občan či politik má právo vyjadřovat názor na Haidera. Přitom ho nepřímo přirovnal k Hitlerovi. Haider odpověděl ostrými výroky proti Zemanovi. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Tón potyčky se vyostřoval, až v sobotu 19. ledna agentury zveřejnily zprávu, že Zeman v chystaném vydání časopisu Profil označil Haidera za "populistického pronacistického politika, který ničemu nerozumí, ale o všem mluví".

Miloš Zeman,  Foto: ČTK
Na adresu petiční akce řekl: "Pouze někdo, kdo není informován - vyhýbám se pojmu idiot -, může tuto petici podpořit." O víkendu do konfliktu zasáhl i rakouský prezident Thomas Klestil, který se telefonicky obrátil na prezidenta Václava Havla a vyjádřil nad výroky českého premiéra rozhořčení. Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček k tomu uvedl:

"Pan prezident Klestil tlumočil prezidentu Havlovi rozhořčení nad tónem výroků premiéra Zemana. Prezident Havel rakouského prezidenta pozorně vyslechl a hovořil o tom, že je třeba dialog na obou stranách zbavit vášní a emocí a vrátit se k věcné stránce problému, která má už svůj pohyb a svoji historii, od Melku, přes Brusel a tak dále. Na závěr náš pan prezident prohlásil, že nemá rád silná slova."

Obrátil jsem se na politologa Roberta Schustera, který se zaměřuje na česko-německé a česko-rakouské vztahy, aby zhodnotil možný dopad této potyčky.

Thomas Klestil  (vlevo) s českým velvyslancem Jiřím Grušou,  Foto: ČTK
"Tak já si myslím, že zatím to je ještě naštěstí v rovině čistě atmosférické, že ať oba řekli vzájemně cokoliv, tak to pořád ještě ovlivnilo pouze politické klima mezi oběma zeměmi, ale není to tak zásadní rozkol, aby se to promítlo do vzájemných vztahů mezi Českem a Rakouskem. K tomu by došlo teprve tehdy, kdyby se například na obou stranách vytvořila široká fronta odpůrců výroků té druhé strany a popřípadě kdyby to vedlo na rakouské straně k tomu, že by se například opět začaly blokovat českorakouské hranice. Potom by to ty vztahy těžce poškodilo."

Politolog Robert Schuster dále označil chování premiéra Zemana za politicky necitlivé.

Petice proti Temelínu,  Foto: ČTK
"Faktem je, že tyto Zemanovy výroky mohou přinést až takových sto dvěstě tisíc podpisů navíc. S tím se musí počítat a s tím měl počítat i on. Takže pokud měl potřebu se k tomu nějak vyjadřovat, tak si to měl nechat o pár dní později, kdy už to nebude moct nikdo podepsat."

V celé záležitosti ale podle něj taky hraje důležitou úlohu postoj rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, který jako partner Miloše Zemana dal slovo, že se už znovu neotevře energetická kapitola. Podle Schustera se dá očekávat, že Schüssel bude tento jednoznačný postoj zastávat i v případě dramatického výsledku plebiscitu.