Ministerstvo představilo přes 30 území, kde by mohly vzniknout přehrady

Orlická přehrada má největší objem ze všech nádrží v Česku, foto: Karel Jakubec, Wikimedia Commons, CC0

Ministerstvo zemědělství představilo 31 území pro stavbu přehrad. Nejvíc, sedm, je jich v kraji Vysočina. Největší přehrady by pak mohly vzniknout na Zlínsku, měly by mít i přes 200 hektarů. Nová místa by měla zadržet až 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.

Orlická přehrada má největší objem ze všech nádrží v Česku,  foto: Karel Jakubec,  Wikimedia Commons,  CC0

Miroslav Toman | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas
Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) zajistí nádrže zásobování pitnou vodou.

"Od roku 1989 se u nás žádná větší vodní nádrž zatím nepostavila. Je však jisté, že v některých regionech se bez stavby přehrad neobejdeme."

Podle Jakuba Hrušky z Akademie věd může za vyprahlé Česko hlavně milion hektarů zmeliorované zemědělské půdy. Meliorace měly v minulosti pomoci ke zlepšení úrodnosti půdy. Podle některých odborníků ale zároveň odvodňují krajinu.

"Jestli bychom měli někde začít se zadržováním vody v krajině, tak je to úplné zrušení těchto meliorací. Nejméně polovina z nich dneska tu krajinu vysušuje. Současně se ztrácí úrodnost, je tam větší eroze, jsou tam problémy se zemědělstvím. Tam je potřeba začít, ne u přehrad."

Remízek,  foto: Thoris42,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
Jak dodal ministr Toman, boj se suchem musí zahrnovat celou škálu opatření.

"To je omezení výměry jedné plodiny, podpora budování mokřadů, remízků, stromy v krajině. Ale na druhou stranu také musíme budovat vodárenské nádrže, protože bez nich to do budoucna opravdu nepůjde."

Lidé mají obavy, jestli nebudou zatopené vesnice

Mezi největší přehrady na seznamu patří nádrže v Blazicích na Kroměřížsku a v Záhorovicích nedaleko Uherského Hradiště. Podle místních je v Záhorovicích sucho.

"Je sucho, strašné sucho. Vody málo. Všechna voda jde od nás z Čech pryč. Přehrada by byla velice dobrá." - "Vody tu moc není, je sucho. Vysychají studny, protože sucho je obrovské a bude ještě větší."

Řeka Olšava v Záhorovicích,  foto: Adam Zivner,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Když se řekne přehrada, vybaví se lidem celé zatopené vesnice. I místní z toho měli obavy, říká starosta Záhorovic Miroslav Andrlík (za KDU-ČSL).

"Jsem neustále kontaktován občany. Mají obavu, jestli budou Záhorovice zatopené, jestli nepřijdou o své bydlení, takže jsem je uklidnil, že obce samotné se to dotýkat nebude. Pouze směrem na obec Přečkovice to asi bohužel postihne místní hájenku a možná osadu, kde jsou asi tři rodinné domky."

Ministerstvo životního prostředí s některými lokalitami nesouhlasí

Jak uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO, ministerstvo si uvědomuje nezbytnou roli vodních nádrží pro kumulaci pitné vody v budoucích letech. O některých lokalitách však bude jednání delší, ministerstvo bude chtít některé změny nebo náhrady lokalit.

Holštejn,  foto: Jiří Komárek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
Půjde třeba o lokalitu Holštejn u Moravského krasu. "Vybudování přehradní nádrže v této oblasti by nenávratně zničilo unikátní krasové jeskyně v Moravském krasu, a to asi každý pochopí, že bychom v takovém případě měli hledat náhradní řešení a možnosti. A takových lokalit, které ohrožují zcela unikátní a přírodně i turisticky významná místa v České republice, je na seznamu vícero,"řekl ministr životního prostředí. Plány státu kritizuje Hnutí Duha. Podle Jana Skalníka se stát chystá přírodu pouze zabetonovat.

Ministr zemědělství Miroslav Toman upozornil na to, že příprava a výstavba trvá mezi 15 a 20 lety. Návrh se podle něj projednával s krajskými úřady a se 123 obcemi.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.