Ministr Dostál už nechce církve v resortu kultury

Ministr kultury Pavel Dostál, foto: ČTK

Vláda jednala ve středu mimo jiné o převedení církevního odboru z ministerstva kultury na Úřad vlády, kde by byl podřízen vicepremiérovi pro vědu, výzkum a lidské zdroje. Rozhodnutí bylo nakonec odloženo kvůli neshodám uvnitř kabinetu. Přesun kompetencí by měl vyřešit dlouholeté spory a napětí mezi církvemi a resortem kultury. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Ministr kultury Pavel Dostál,  foto: ČTK
S návrhem, aby církevní odbor už nespadal do kompetence resortu kultury, přišel letos na jaře sám ministr Pavel Dostál. Odůvodnil to tím, že už ho nebaví hádat se s církvemi. Spory církví s ministerstvem se vystupňovaly zejména v souvislosti s přípravou a schvalováním nového církevního zákona. Diametrálně odlišné postoje se projevily například v otázce, co má být podřízeno státnímu právu a co výhradně kanonickému právu. Církvím, zejména katolické, se ale nezamlouvaly ani jiná ustanovení zákona. Existující napětí potvrdila i hlava katolické církve kardinál Miloslav Vlk.

"Vztah mezi námi a koaliční vládou je reprezentován vztahem k ministerstvu kultury. A ty vztahy, jak je známo i z médií, po celou dobu této vlády nebyly nikterak valné. Bylo to samé napětí a spory."

V souvislosti se spory zaznívá v médiích názor, že církve nemohou najít společnou řeč s ministrem Pavlem Dostálem. Kardinál Vlk ale vidí příčinu jinde.

"Já si myslím, že to není přímo mezi církvemi a ministrem Dostálem. Ten sice podepisuje rozhodnutí, ale je to spíše mezi církvemi a církevním odborem, vedeném paní doktorkou Řepovou."

Proto také podle Vlka církve vítají snahy o změnu kompetenčního zákona, který by církevní záležitosti přesunul pod jiný státní orgán. Jak napsal deník Právo, kardinál prý od takového kroku očekává do budoucna "slušné zacházení". Ředitelka církevního odboru na ministerstvu kultury Jana Řepová ale nad tímto výrokem vyjadřuje údiv.

"Já nevím o žádném neslušném zacházení. My odpovídáme slušnými dopisy a obracíme se na katolickou církev jenom ve věcech, kde nám to přikazuje zákon. Nemáme žádné jiné ambice."

Jana Řepová se na druhé straně nechala v tisku slyšet, že jako státní zaměstnanec nehodlá prosazovat klerikalismus a svůj postoj zopakovala i pro Radio Praha.

"Ústava říká, že existují tři složky moci, zákonodárná, výkonná a soudní. Není tu žádná čtvrtá moc církevní. My se tedy bráníme tomu, aby byla porušována Ústava v tom, že moc církevní je rovnocenná těmto třem mocím, co se týká správy státu."

Takový tlak na státní správu prý existuje, ale ne ze strany celé katolické církve.

"Problémy jsou skutečně v některých výrocích a přáních některých představitelů katolické církve, kterých je ale málo."

Na dotaz, co soudí o navrhované změně církevních kompetencí, odpovídá Jana Řepová otázkou.

"Znáte jiný odbor, zabývající se státní správou, který by byl přesouván na přání těch, vůči nimž je vykonávána státní správa?"

Podle vyjádření některých poslanců narazí případný přesun církevních kompetencí na silný odpor ve sněmovně. Zásadně proti prý budou občanští demokraté a komunisté. Podporu zřejmě nedostane návrh ani u části poslanců sociální demokracie. Rozpory v největší vládní straně už ostatně naznačilo středeční jednání vlády.