Ministr mírní neklid mezi hasiči a policisty

Foto: ČTK

Policisté ani hasiči letos o peníze nepřijdou, propouštět se nebude. To je zpráva z pondělního setkání ministra vnitra s odboráři z jeho resortu. Neshoda kvůli plánu snižování platů v příštím roce ale trvá.

Zleva ministr vnitra Radek John,  předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter a předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek,  foto: ČTK
Minulý týden deník Právo přinesl vyjádření ministra vnitra Radka Johna, že resort začne napřesrok kvůli úsporám propouštět, aby předešel plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů. Neklid, který nastal v řadách příslušníků bezpečnostních sborů, ministr uklidňoval toto pondělí. A odboráři se mohli radovat: ministr nebude zasahovat do služebního zákona, tudíž neomezí výsluhy. Velké propouštění se nechystá a stavy se budou snižovat jenom přirozenou fluktuací. Případné disproporce vyřeší převáděním lidí z cizinecké policie a policejního prezidia na uvolněné pozice.

Desetiprocentní snížení platových tarifů je ale podle ministra vnitra Radka Johna napřesrok nezbytné: "Jenom plníme koaliční dohodu, desetiprocentní snížení tarifů, nicméně žádné propouštění."

Radek John,  foto: ČTK
Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek v té souvislosti prohlásil, že uvažovaný protest policistů se neuskuteční. Společným nepřítelem všech zaměstnanců státu je podle Štěpánka ministr financí Miroslav Kalousek a odborový předák proto předpokládá, že policisté se připojí k chystaným akcím všech zaměstnanců státní správy proti snížení platů. S ministrem vnitra chtějí odbory podle Štěpánka spolupracovat na nezbytných krocích směrem k větší efektivitě sboru: "Efektivizace práce policie předpokládám že bude provedena sociálně citlivě a zaručuji, že se budeme na dohledu nad touto efektivizací podílet."

Milan Štěpánek
Ministr vnitra John je ale celkově optimistický. Vzhledem k zamýšlenému přirozenému úbytku příslušníků bezpečnostních sborů se podle něj ušetří tolik peněz, že po těžkém roce bude policejní sbor menší, výkonnější, ale lépe placený ve formě odměn: "Kdo bude mít objasněnost, kdo bude mít výsledky při boji s korupcí, kdo bude mít výsledky při boji s finanční kriminalitou, kdo bude skvělý hasič, který bude pomáhat v povodních, ten bude z fondu odměn dostávat takové peníze, aby se dostal na stejné příjmy, jako byl před touto reformou."

Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek Johnovo přesvědčení tak úplně nesdílí: "Fond odměn jako motivační složka je věc velice pěkná, ale s praxí subjektivního rozdělování u policie to vede tam, kam to vedlo třeba v těchto posledních letech - mnohdy neodůvodněně vysoké odměny a potom problémy v rozpočtu."Štěpánek ale doufá, že napříště budou odměny rozdělovány spravedlivě.